Flego: Zadnja prilika za Veleučilište u Splitu

MINISTAR znanosti i tehnologije Gvozden Flego izvijestio je novinare da je Veleučilištu u Splitu zabranjen upis novih studenata dok Statut ne uskladi sa zakonima.

Veleučilište u Splitu svojevoljno je promijenilo Statut, ukinulo Upravno vijeće i uvelo djelatnosti za koje nije dobilo suglasnost Ministarstva znanosti i tehnologije, rekao je Flego. Podsjetio je da je Vlada, na temelju upravnog nadzora, 18. lipnja odlučila Veleučilištu u Splitu dati "posljednju šansu", rok od četiri mjeseca u kojem "svoj rad mora uskladiti s hrvatskim zakonima".

Veleučilištu se nalaže, među ostalim, da uskladi Statut s odredbama Zakona o visokim učilištima i Zakona o ustanovama, preregistrira Veleučilište kod Trgovačkog suda u Splitu, provede postupke izbora u zvanja angažiranih nastavnika i ustroji veleučilišni senat.

Kao krajnje mjere, ako se te zadaće ne ispune, Flego je najavio ukidanje Veleučilišta i smjenu njegova rektora Borisa Anzulovića. Volio bih da se Veleučilište spasi, no ako to ne bude moguće s rektorom Anzulovićem, onda bez njega, dodao je.

Onima koji se ipak upišu na Veleučilište neće se priznati stečene diplome, što se dogodilo studentima koji su se, unatoč upozorenjima, upisali prošle godine, napomenuo je.

Na pitanje o mogućoj privatizaciji Veleučilišta, Flego je odgovorio da bez obzira na privatizaciju ono, želi li diplome s pravom javnosti, mora proći cjelokupnu proceduru.

Predstavivši konačni prijedlog zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji je upućen u saborsku proceduru, Flego je rekao da je u skladu s europskim standardima i nastojanjima reforme državne uprave. Izrazio je nadu da će taj zakon biti donesen do kraja ljetnoga saborskog zasjedanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amandmanima koje predlaže potpredsjednik Vlade Goran Granić, Flego zamjera što se njima ovlasti ministra ostavljaju na istoj razini kao do sada ili se povećavaju, a on želi da ovlasti ministra dijelom preuzmu stručna tijela i odbori.

Za Flegu je također neprihvatljivo da se umjesto dvaju osnuje jedno nacionalno vijeće za visoko obrazovanje i znanost, koje, smatra on, s 35 članova ne bi bilo operativno. Flego drži i da se upravljačka mjesta u nacionalnim tijelima ne bi trebala profesionalizirati.

Ne slaže se ni s prijedlogom da se pravna osobnost fakulteta ukine u 12 mjeseci (već za najviše pet godina) te da Vlada uredbom može odrediti restruktuiranje sveučilišta.

Od 98 projekata i programa 40 studentskih udruga prispjelih na natječaj Ministarstva za novčanu potporu od 1,123 milijuna kuna preporučeno je 58 programa.

Najavio je i rekonstrukciju svih triju paviljona studentskog doma u Šarengradskoj, zanijekavši da će se time smanjiti njegov kapacitet. Projektna dokumentacija je dovršena, a u rekonstrukciju će biti uloženo 50 milijuna kuna.

(Hina) ag vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara