Formirali ljudski lanac: 20.000 Nijemaca prosvjedovalo protiv rasizma

Formirali ljudski lanac: 20.000 Nijemaca prosvjedovalo protiv rasizma

Foto: FAH

TISUĆE Nijemaca oblikovale su ljudski lanac protiv rasizma u nekoliko velikih gradova u nedjelju zbog vala zločina iz mržnje protiv stranaca koji je uslijedio nakon rekordnog priljeva više od milijun izbjeglica prošle godine.

Organizatori kažu da se više od 20.000 ljudi udružilo u prosvjedima u Berlinu, Hamburgu, Muenchenu, Leipzigu i Bochumu dok je prema policiji bilo više od 10.000 demonstranata.

Ljudski lanac zajedno su organizirale crkvene skupine, sindikati i organizacije za ljudska prava uz geslo "Ruka u ruci protiv rasizma - za ljudska prava i različitost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reiner Hoffman, vođa saveza sindikata DGB, rekao je da odaziv pokazuje da mnogo Nijemaca još uvijek podržava kulturu dobrodošlice koja je pozdravila dolazak migranata prošle godine.

Hoffman: Nužne i reforme

On je pozvao vladu da ne poduzima samo napore na integraciji migranata nego i da primjenjuje reforme kojima se  podržavaju oni s malim prihodima. "Ne smijemo ih suprotstavljati jedne protiv drugih", upozorio je Hoffmann.

Njemačka je na prvoj liniji u pogledu napora na integraciji migranata u Europi nakon što je u tu zemlju prošle godine pristiglo više od milijun ljudi, ponajviše onih koji su izbjegli pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku, Africi i drugdje.

Priljev je povećao napetosti u Njemačkoj, gdje je policija registrirala rekordan val zločina desničarskih radikala prošle godine. Napadi na izbjegličke centre porasli su više nego peterostruko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara