FRANCUSKA: ODRŽAN PRVI KRUG REGIONALNIH IZBORA

U prvom krugu regionalnih i kantonalnih izbora, održanom u nedjelju u Francuskoj, ostvaren je, prema prvim procjenama, značajan prodor stranaka ljevice (Socijalističke stranke, komunista i zelenih).

One su, s osvojenih oko 40 posto glasova, pretekle stranke vladajuće desnice: UMP - Savez za narodni pokret i centristički UDF - Savez za francusku demokraciju, koje zajedno imaju oko 34 posto, što se tumači kao izraz nezadovoljstva vladinom politikom.

Dvije godine nakon dolaska na vlast, francuski su birači sankcionirali politiku vlade, koja je na ove izbore izašla s čak 23 ministra kandidata, kao i tradicionalnu neslogu parlamentarne desnice, jer je centristički UDF Francoisa Bayroua imao svoje izborne liste i kandidate u 16 od 22 regije u "metropolitanskoj" Francuskoj.

Rezulatati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da se Socijalistička stranka - koja i dalje traži program i neospornog čelnika nakon povlačenja iz političkog života Lionela Jospina - povratila od šoka koji je doživjela u travnju 2002. godine.

Dobar rezultat socijalista, ako se potvrdi i u drugom krugu, uravnotežuje odnose snaga između dva politička tabora u zemlji, te bi mogao pozitivno utjecati na prevladavanje dubokih podjela u njihovu vodstvu, poglavito oko europskih ili ekonomskih pitanja, i ojačati poziciju njihova čelnika Francoisa Hollanda.

Niža stopa apstinencije (oko 39 posto) od one koja je bila zabilježena na zadnjim lokalnim izborima (rekordnih 42,3 posto 1998. godine), objašnjava se politizacijom lokalnih izbora i većom mobilizacijom lijevog izbornog tijela, posebno u 14 regija u kojima je do sada desnica bila na vlasti, koje je htjelo svoj "revanš", dok neki promatrači spominju i prelijevanje "španjolskog" utjecaja s ovu stranu Pirineja.

Nacionalna fronta ostvarila je svoj cilj, postići više nego što je njen čelnik Jean-Marie Le Pen osvojio bio u travnju 2002. godine (16,9) na predsjedničkim izborima, i s rezultatom od oko 17,5 posto osigurava opstanak u drugom krugu, u najvećem broju regija, od 17 do 19, gdje će u tzv. "triangularnim" okršajima utjecati na konačne rezultate sukladno svojoj strategiji koja je uvijek bila kazniti umjerenu parlamentarnu desnicu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnja ljevica, izborni savez dviju trockističkih stranaka, s oko pet posto glasova zabilježila je dvostruko slabiji rezultat u odnosu na prošle parlamentarne i predsjedničke izbore.

Poraz vladajuće desnice, kao sankcija nepopularne vladine politike i posljedično promjena u odnosu snaga ljevica/desnica, otvara pitanje opstanka premijera Jean-Pierrea Raffarina u Matignonskoj palači, nakon drugog kruga lokalnih izbora iduće nedjelje, tim više što je u samoj regiji Poitou-Charentes, u premijerovom uporištu, bivša socijalistička ministrica Segolene Royal, s 47 posto osvojenih glasova, praktički već osigurala pobjedu.

U odlučujućem okršaju u pariškoj regiji, socijalisti su odnijeli pobjedu, ali očekivani izborni sporazum UMP i UDF te disciplina i mobilizacija desnog izbornog tijela mogli bi iduće nedjelje polučiti uspjeha, jer ova središnja regija jedna je od rijetkih gdje je desnica zabilježila bolje rezultate od nacionalnog prosjeka i gdje je stoga rezultat drugog kruga posve neizvjestan.

Ljevica se probudila, desnica je kažnjena, no konačan rezultat ovisi o stupnju mobilizacije birača i izbornim savezništvima. Ipak, treba istaknuti da vladajuća desnica nema, zbog visokog rezultata Nacionalne fronte, veliku "rezervu glasova" za odlučujući drugi krug, za razliku od socijalista koji, osim visokog rezultata u prvom krugu, mogu računati i na prelijevanje značajnog dijela glasova ostalih lijevih stranaka u njihovu korist.

Piše: Frano Cetinić

(Hina) xfcet ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara