Francuski tisak: Hrvatska je idealni europski kandidat

Francuski tisak: Hrvatska je idealni europski kandidat
IAKO je pozitivan avis Europske komisije o kandidaturi Hrvatske došao istoga dana kad i "podmukli udarac" (Figaro) iz Londona odluka britanskog premijera Tonya Blaira da se Velika Britanija putem referenduma izjasni o europskome ustavu vijest iz Bruxellesa je naišla na dobar i zapažen odjek u francuskom tisku.

Samo nekoliko sati prije objavljivanja avisa, a pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Bruxellesu, Le Figaro naviješta pozitivan odgovor Komisije te piše o otvaranju Balkanu vrata Europe, dok Les Echos, sutradan, ustvrđuje kako je Hrvatska prošla "prvu etapu" na putu do prijema i naglašavaju da bi " imajući na umu izjave šefova država ili vlada Petnaestorice, a poglavito izjavu Jacquesa Chiraca za posjeta Parizu hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, prije petnaestak dana, avis koji je dala Komisija trebao biti usvojen na lipanjskom euro-summitu u Bruxellesu ".

Liberation je vijest iz Bruxellesa popratio rječitim naslovom : "Hrvatska, idealna europska kandidatkinja ", te istaknuo činjenicu kako je avis Europske komisije " bezuvjetan ", što znači da Hrvatska " ispunjava apsolutno sve političke i ekonomske kriterije ".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski mediji dijele sličnu optimističku ocjenu i kad je posrijedi početak pregovora između Bruxellesa i Zagreba : iduće jeseni - i perspektiva ulaska Hrvatske u Uniju : 2007. godina, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, a Figaro, navodeći diplomatske izvore, ocjenjuje kako bi i sami pregovori mogli ići veoma brzo, "kao u slučaju skandinavskih zemalja 1995. godine ".

Le Monde je, u tom kontekstu, najprecizniji kad piše:"U tom slučaju, Hrvatska bi se mogla pridružiti Uniji u isto vrijeme kad i Rumunjska i Bugarska, 2007. godine, u mjeri u kojoj je njena bilanca na pojedinim područjima ekvivalentna ili čak superiornija od bilance ovih dviju zemalja koje su službeno već prihvaćene kao kandidati za idući val proširenja".

Govoreći o Hrvatskoj kao "velikom gradilištu", Les Echos, glasilo francuskih poslovnih krugova, piše o "spektakularnim naprecima", posebno u izgradnji cestovne infrastrukture, i naglašavaju da su u Hrvatskoj privatizirana brojna mala i srednja poduzeća, kao i banke, "koje su prepuštene strancima unatoč otporima javnoga mnijenja", izvlačeći kao jedinu slabu točku zaduženost zemlje : Hrvatska bi "morala smanjiti dug koji iznosi 76 % njenog BNP".

Svi vodeći nacionalni dnevnici ukazuju na činjenicu da Bruxelles, dajući Hrvatskoj pozitivni avis, nije čekao da prođe novi veliki val proširenja Unije - 1. svibnja - a o Komisiji kojoj predsjeda Romano Prodi kaže da će ostati zapamćena kao "najveći akcelerator proširenja ", jer će "Europska unija za manje od sedam godina s Petnaestorice prerasti u Dvadesetosmoricu ".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara