FRANCUSKI ZNANSTVENICI UTVRDILI KAKO SE BILJKE BRANE OD POPLAVE

Od agresije iz okoliša kao što su poplave, biljke se brane smanjenom sposobnošću upijanja vlage preko korijena, otkrili su francuski znanstvenici. L

"Taj je obrambeni mehanizam pomalo paradoksalan jer se biljkama uronjenim u vodu smanjuje sposobnost upijanja vlage preko korijena", izjavio je Christophe Maurel, voditelj znanstvene ekipe u Montpellieru, koje su radovi objavljeni u britanskom časopisu Nature.

Ekipa iz laboratorija za molekularnu biokemiju i fiziologiju biljaka iz Montpelliera u suradnji s laboratorijem za staničnu fiziologiju biljaka u Grenobleu otkrila je "precizan molekularni sustav za prijenos vode kroz stanične membrane".

Taj je sustav nov, kako na području botanike, tako i zoologije i omogućuje da shvatimo kako biljke smanjuju sposobnost prijenosa vode kao odgovor na poplavu. Istraživači su napose proučavali djelovanje i regulaciju akvaporina, proteina koji stvaraju kanale s vodom i potiču prijenos vode kroz stanične opne.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istraživači su dokazali da je potpuni prekid prijenosa vode preko korijena u kojemu je smanjena količina kisika, izravno povezan s oksidacijom u stanicama koja je, na osebujan način, signal za neposredno zatvaranje malih kanala na staničnoj opni. Ta je mogućnost regulacije posljedica osobite građe biljnih akvaporina koju su stručnjaci otkrili", kaže Christophe Maurel.

Prema njegovu mišljenju, ova istraživanja otvaraju nove mogućnosti u rasvjetljavanju regulacije prijenosa vode kroz opne u svih živih bića.

(Hina) vrad dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara