54.158.194.80 US
 

Franjevci i Zelena akcija pišu Kosorici: Izmjene zakona vode privatizaciji Hrvatskih voda

KLJUČNI PODACI
  • Franjevački svjetovni red, Zelena akcija i Franjevački institut za kulturu mira pisali premijerki
  • Traže da se povuku hitne izmjene zakona o vodama
  • Tvrde da te izmjene vode privatizaciji Hrvatskih voda
Piše: I.Kri.
četvrtak, 10.2.2011. 12:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Ilustracija: Hr Foto

NAKON što se jučer HBK-ova Iustitia et pax pobunila protiv hitnih izmjena Zakona o vodama, to su danas zajedno učinili i Franjevački svjetovni red, Zelena akcija te Franjevački institut za kulturu mira.

U zajedničkom pismu ove tri organizacija premijerki Jadranki Kosor podsjeća se da je Vlada u hitnu saborsku proceduru i bez javnog natječaja uputila Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama te Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva te da su takvim činom prekršili Zakon o zaštiti okoliša, jer su preskočili javnu raspravu, a prekršen je i saborski Poslovnik, jer su se izmjene zakona našle u hitnoj proceduri, "iako nije riječ o zakonima kojima se otklanjaju veći poremećaji u gospodarstvu niti se radi o izmjenama zakona koje se donose radi usklađivanja s pravnom stečevinom EU".

Prvi korak prema privatizaciji Hrvatskih voda

Smatraju kako su ove izmjene prvi korak prema privatizaciji Hrvatskih voda, a u konačnici bi građani izgubili kontrolu nad poduzećem koje upravlja našim vodnim resursima. "Predlagač taj potez objašnjava činjenicom da su i HEP i Hrvatske autoceste javna poduzeća, zaboravljajući pritom spomenuti činjenicu da, osim Latvije, sve države članice EU imaju institucije za upravljanje vodama u statusu javne ustanove, a ne javnog poduzeća", pišu u otvorenom pismu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

"Budući da nas EU ne sili na takav potez, a gotovo sve članice EU nemaju tako riješen status institucija za vodno gospodarstvo, pitamo se kome su u interesu ovakve izmjene zakona i nije li posrijedi prvi korak prema privatizaciji Hrvatskih voda? Naime, ako Hrvatske vode iz javne ustanove postanu javno poduzeće, lako će uslijediti prodaja Hrvatskih voda u privatne ruke", pišu u otvorenom pismu. Pitaju se ima li sve to veze s izjavom ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića koji je prije nekoliko dana na sastanku s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton pozvao ulagače iz SAD-a da investiraju u hrvatsko vodno gospodarstvo.

Izgubit ćemo kontrolu nad vodom

Podsjećaju da su ove promjene odbačene na saborskom Odboru za regionalni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo, a još u studenom 2010. godine odbacilo ga je Nacionalno vijeće za vode. "Unatoč toj činjenici izmjene zakona se i dalje nalaze na dnevnom redu Sabora, a pojedini krugovi unutar Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva dalje lobiraju da se izmjene ipak usvoje. Za Vladu RH ovo je prilika da ozbiljnost svojih namjera i iskrenost svojih izjava da se Hrvatske vode i Hrvatske šume neće privatizirati pokaže hitnim povlačenjem izmjena zakona iz saborske procedure", pišu u otvorenom pismu premijerki.

Smatraju kako je ovo put prema gubitku kontrole nad Hrvatskim vodama, a time i nad vodom kao resursom. "Oštro se protivimo privatizaciji svih institucija i poduzeća koja upravljaju prirodnim resursima jer se tim resursima treba održivo upravljati radi dugoročnog javnog interesa, a privatna poduzeća  po prirodi stvari njima upravljaju radi uvećanja kratkoročnih profita. Ukoliko građani Hrvatske posredno izgube kontrolu nad upravljanjem prirodnim resursima, gube mogućnost za dugoročno održivi razvoj svoje zemlje", zaključuju u otvorenom pismu.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije