Franjevcima vraćena crkva i samostan na Badiji

Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru vraćena je crkva, samostan i sve zgrade oko samostana te jedna čestica zemlje iznad samostana na otočiću Badiji u blizini Korčule, potvrdio je danas fra Josip Sopta, zamjenik provincijala. L

Franjevački samostan i crkva te zemljišne čestice oduzeti su franjevcima 1949. Kad su franjevci 1950. napustili otok, samostanski je kompleks 1956. preuređen u športski centar i odmaralište.

Odvjetnik Franjevačke provincije Antun Kisić izjavio je da rješenje nije pravomoćno te da je djelomično rješenje donijela korčulanska ispostava Ureda državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije na temelju Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a na zahtjev Franjevačke provincije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po odvjetnikovim riječima Franjevačkoj provinciji na Badiji nije vraćen čitav posjed: nije vraćena zemljišna čestica s pristaništem veličine 49 tisuća četvornih metara jer se utvrđuje pomorsko dobro, dodao je.

Po riječima fra Josipa Sopte u početku listopada počeo se popravljati krov crkve Gospe Milosrđa, spomenika kulture, za što je Ministarstvo kulture izdvojilo 400 tisuća kuna.

Crkvu Gospe Milosrđa na Badiji dao je sagraditi korčulanski kanonik Vinko Ivanović, a 1392. otok su naselili bosanski franjevci. Crkva i samostan teško su razoreni u turskim napadima 1571. i 1660.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara