54.92.173.9 US
 

Freedom House: Hvatska u 2003. imala djelomično slobodne medije

Piše:
četvrtak, 29.4.2004. 02:10
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA je u 2003. imala djelomično slobodne medije, s tiskovnim koji su uživali više slobode nego elektronski, izvijestio je u srijedu američki Freedom House.

S 37 bodova Hrvatska je u 2003. bila zemlja s djelomično slobodnim medijima našavši se na 84 mjestu među svih 193 zemalja svijeta koje je Freedom House obuhvatio u godišnjem izvješću Sloboda tiska 2004: Globalno istraživanja neovisnosti medija.

Izvješće kaže da je sloboda tiska u Hrvatskoj ustavno zajamčena, ali da su tiskani mediji uživali veću slobodu nego elektronski.

Većinu televizijskih postaja još uvijek djelomično posjeduje vlada i pod snažnim su utjecajem političkih pritisaka, rekao je Freedom House, organizacija za promicanje političkih prava i građanskih sloboda iz New Yorka.

Vlada i dalje zadržava nacionalni monopol na glavnom elektronskom mediju Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) koji je ranije korišten za nacionalističku propagandu režima Franje Tuđmana, napominje izvješće.

Istraživanje brojčano ocjenjuje stupanj slobode tiskanih, elektronskih i Internet medija u svim zemljama svijeta i shodno rezultatima označava ih kao slobodne, djelomično slobodne ili neslobodne. Na skali od 0 do 100 ocjenjuje pravni ambijent, političke pritiske i ekonomske utjecaje, s tim da je 0 najbolji, a 100 najgori rezultat.

Izvješće o slobodi medija u Hrvatskoj u 2003. godini neznatno je gore nego za 2002. objavljeno prošle godine, ali je ukupna ocjena ista. Freedom House je prošle godine također svrstao Hrvatsku među zemlje s djelomično slobodnim medijima dodijelivši joj 33 boda i stavivši je na 83 mjesto u svijetu.

Problematičnim u Hrvatskoj u 2003. Izvješće ocjenjuje i to što je vlasnička struktura privatnih medija uvelike netransparentna.

Novinari su u Hrvatskoj i dalje izloženi prijetnjama i nasilju, kaže Izvješće navodeći podmetanje bombe pod automobil Nine Pavića, suvlasnika EPH-a te prijetnje novinarima Globusa nakon objavljivanja serije članaka o kriminalnim aktivnostima nekoliko mafijaških skupina.

Istraživanje pozitivnim ocjenjuje niz zakona koje je Hrvatska donijela u 2003., Zakon o medijima, Zakon o elektronskim medijima, Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji i Zakon o pravu na pristup informacijama.

Ipak, navodi i neke kritike da Zakon o HRT-u, mada predstavlja poboljšanje u odnosu na ranije, daje previše kontrole Hrvatskom saboru nad imenovanjem članova Vijeća HRT-a.

Izvješće navodi i kritike usmjerene na predložene izmjene kaznenog zakona i zakona o tisku koje bi olakšale tužbe protiv novinara koji kritiziraju javne osobe.

Neki hrvatski novinari izvijestili su o samocenzuriranju te da im je uskraćen pristup informacijama, posebice na lokalnoj razini, navodi istraživanje koje je Freedom House objavio uoči Svjetskog dana slobode tiska koji se obilježava 3. svibnja.

Među 27 tranzicijskih zemalja istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza Hrvatska je po slobodi medija zauzela mjesto među boljih 10. Najbolja je Estonija sa 17 bodova, a najgori Turkmenistan s 95. Njih 8 ili 30 posto su ocijenjene kao slobodne, 8 ili 30 posto kao djelomično slobodne i 11 ili 40 posto kao neslobodne.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije