G. Granić: Vlada će se u srijedu očitovati o zaključcima Sabora

VLADA će u srijedu zauzeti stav da ne može primijeniti saborski zaključak koji ju obvezuje da svim haaškim osumnjičenicima i optuženicima, kao i njihovim odvjetnicima, osigura pravnu pomoć i pristup dokumentima potrebnim za obranu, najavio je danas potpredsjednik Vlade Goran Granić

Vlada bi, rekao je Granić novinarima, trebala ostati na stajalištu da će ispunjavati obveze iz Ustavnog zakona o suradnji s Haagom i preuzete međunarodne obveze.

Granić kaže da je danas na zatvorenoj sjednici Vlade, premijer Ivica Račan iznio svoj stav o zaključcima i najavio da će Vlada svoj stav iznijeti u srijedu.

Saborski su zaključci bili razlog zbog kojeg je Granić podnio ostavku na mjesto predsjednika Savjeta za suradnju s Haagom.

Tu će dužnost, odlučila je Vlada, ubuduće obnašati premijer Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada je danas izmijenila Uredbu o Savjetu za suradnju s Haaškim sudom i propisala da sjednice Savjeta saziva i vodi premijer, koji je ujedno i predsjednik Savjeta, ili je to član Savjeta kojeg on ovlasti.

Sagledavajući protekle tri i pol godine u kojima je bio na čelu Savjeta za suradnju s Haagom, Granić je ocijenio da je suradnja bila profesionalna, izuzme li se slučaj Gotovina koji, ustvrdio je, nije problem Savjeta, nego funkcioniranja drugih institucija, ali i suradnje međunarodne zajednice.

Izglasavanje saborskog zaključka smatra najjeftinijom demagogijom koja se po njegovoj ocjeni ne može opravdati ničim osim skorim izborima.

Odbacio je špekulacije da se u posljednjih godinu i pol nije u svim potezima oko Haaga slagao s premijerom Račanom.

Premijer i ja se razlikujemo u nekim taktičkim stvarima, ali to su nebitne razlike, dobro smo surađivali, naveo je Granić.

Upitan za tvrdnje generala Džanka da Vlada loše surađuje s haaškim osumnjičenicima, Granić kaže da treba imati na umu objektivne okolnosti, činjenicu da su arhivi razbacani po različitim institucijama, da nisu cjeloviti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara