Gelo: Vlada me može smijeniti, ali tvrdim i dalje da je sustav obrane od tuče skup i neučinkovit

RAVNATELJ Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Jakov Gelo izjavio je danas kako je pravo Vlade da ga smijeni zbog nefunkcioniranja sustava obrane od tuče, ali je ponovio kako smatra da je sustav obrane od tuče u Hrvatskoj skup i štetan jer se zbog njegova djelovanja učestalost tuče povećava za 20 do 40 posto.

Gelo je na konferenciji za novinare naglasio kako sva znanstvena istraživanja u posljednjem desetljeću pokazuju kako sustav obrane od tuče na branjenim područjima donosi više štete nego koristi. Navodi pritom i podatak kako je tijekom Domovinskog rata zbog nekorištenja raketa, šteta od tuče bila manja za 61 posto.

U Zavodu ocjenjuju kako će država prije ili kasnije morati uvažiti mišljenje struke i okrenuti se drugim metodama zaštite poljoprivrednih dobara, bili putem zaštitnih mreža ili uvođenjem sustava osiguranja poljoprivrednika.

"Ako mi se sprema smjena bit će sretni oni koji su od obrane od tuče imali financijske koristi", rekao je Gelo. Dodao je kako se proces privatnih interesa uz sustav obrane od tuče vuče već dugi niz godina jer se na jednu uloženu kunu zaradi 20, pa su takvi ljudi spremni na sve da zadrže svoje interese. "Đuro Đaković" tako od sklapanja i distribucije raketa, čije komponente nabavlja u Makedoniji i Bugarskoj, godišnje zaradi između 1,5 i 2 milijuna eura, tvrdi Gelo.

Podsjetio je da je prošla Vlada osnovala međuresorsku komisiju radi preispitivanja učinkovitosti sustava obrane od tuče kako bi se utvrdila znastvena istina, a s rezultatima će u završnom izvješću u rujnu biti upoznata Vlada.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan tko je krivac što rakete nisu bili ispucane tijekom nevremena prošloga vikenda, Gelo je kao isključivog krivca naveo proizvođača "Đuru Đakovića", koji nije u dogovorenom roku isporučio 2686 protugradnih raketa koje su mu bile vraćene na remont jer nisu mogle doseći potrebnu visini za razbijanje oblaka.

Rakete su vraćene tek prošli tjedan i nije bilo dovoljno vremena da ih se na vrijeme rasporedi na 331 lokaciju, tako da je cijeli sustav obrane od tuče uspostavljen danas ujutro, rekao je načelnik odjela obrane od tuče Velimir Osman. Dodao je ako je remont bio uvjetovan i financijskim potraživanjima "Đure Đakovića" od Zavoda.

Zavod se, rečeno je, stalno susreće s financijskim poteškoćama jer ne može prikupiti potreban novac. Od 18 milijuna kuna, koliko mu je trebalo biti uplaćeno do 1. kolovoza, plaćeno je svega 8 milijuna, a među onima koji nisu platili ni kune je i Brodsko-posavska županija, koju je prošloga vikenda pogodilo nevrijeme.

(Hina) xmt ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara