54.80.8.44 US
 

General Markač završio prvi dan davanja iskaza istražiteljima ICTY

Piše:
utorak, 10.12.2002. 20:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

BEZ PRISUSTVA predstavnika hrvatske vlade, general Mladen Markač u utorak je u Zagrebu dao iskaz istražiteljima Međunarodnoga suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije (ICTY) u svojstvu osumjičenika, a još se ne zna što bi sadržavala eventualna optužnica, rekao je Markačev odvjetnik Miroslav Šeparović.

´Zasada nemamo naznaka da je general Markač osumnjičen, ali rekli su da će razgovarati o teškim kršenjima međunarodnoga humanitarnoga prava koja su počinjena za vrijeme i nakon operacija Oluje, Bljeska i Medačkoga džepa i da je u tom kontekstu osumnjičen i general Markač´, rekao je odvjetnik Šeparović.

Šeparović je prošli tjedan tražio odgodu saslušanja kako bi se umirovljeni general bolje pripremio, što nije odobreno. U utorak prije početka saslušanja Šeparović je rekao da nije dobio dokumentaciju koju je zatražio radi obrane svoga klijenta. O tome je, prema vlastitim riječima, razgovarao i s haškim istražiteljima.

´Postigli smo kompromis: o pitanjima gdje nismo oslobođeni od čuvanja državne i službene tajne i o pitanjima gdje nismo izvršili uvid u dokumentaciju, moći ćemo se naknadno konzultirati, naknadno odgovoriti´, rekao je odvjetnik.

Prema ranijim izjavama Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića, haške istražitelje zanimat će Markačeva uloga u akcijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i Oluja. Markač je do 2000. godine bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Specijalnu policiju.

Haški su istražitelji s Markačem počeli razgovarati o konkretnim vojnim operacijama.

´Govorili smo o generalu Markaču, njegovoj osobi, njegovu puta u MUP-u, napredovanju, ustroju i formiranju specijalne policije, došli smo doVelebita.1992. (?) Polako se približavamo Medačkome džepu o čemu će vjerojatno sutra biti detaljno razgovora´, rekao je Šeparović.

Šeparović je haškim istražiteljima predao dva dokumenta. Jedan je izvještaj Ustavnoga suda u kojem, kako kaže Šeparović, ´jasno stoji da je tzv. Republika Srpska Krajina nelegalna i neustavna, dakle i nezakonita tvorevina i da je Hrvatska imala legitimno pravo osloboditi svoja privremeno okupirana područja´.

Drugi dokument zakon je iz tzv. RSK.

´(To je) izvod iz Zakona o obrani tzv. RSK u kojem stoji da je pripadnik vojske tzv. Republike Srpske Krajine svaki građanin koji sa oružjem ili na drugi način sudjeluje u otporu neprijatelju. To smo samo dali da se stekne uvid u ono što mi želimo u našoj obrani reći i da se ne dovodi u pitanje legitimitet akcije´, rekao je odvjetnik generala Markača.

Trodnevno saslušanje nastavlja se u srijedu ujutro.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije