Genetska manipulacija u uzgoju kave bez kofeina
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KAVA bez kofeina koja se dosad dobivala skupim tehnološkim postupkom mogla bi se uzgajati zahvaljujući genetski modificiranim biljkama, predlažu japanski istraživači.
Skupina koju predvodi Sjinjiro Ogita s Instituta znanosti i tehnologije u Nari (Japan), uzgojila je genetski modificiranu kavu (Coffea canephora) sa smanjenim sadržajem kofeina.
Istraživači su primijenili postupak interferencije ARN-a kako bi umanjili djelatnost gena za proizvodnju kofeina u kavi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako se, po njihovu mišljenju, sadržaj kofeina smanji za 70 posto, a piće koje se na taj način dobije aromatičnije je od industrijske dekofeinizirane kave.
Sve je veća potražnja za kavom sa smanjenim sadržajem kofeina. Jaka kava može uzrokovati porast krvnog tlaka, a u osjetljivih ljudi može izazvati lupanje srca, dok ima i onih kojima prije spavanja ne smeta šalica toplog crnog napitka.
Genetski modificirana kava mogla bi biti zamjena za "običnu" kavu bez kofeina čija je proizvodnja skupa, a osrednjeg je okusa, kažu istraživači.
Skupina koju predvodi Sjinjiro Ogita s Instituta znanosti i tehnologije u Nari (Japan), uzgojila je genetski modificiranu kavu (Coffea canephora) sa smanjenim sadržajem kofeina.
Istraživači su primijenili postupak interferencije ARN-a kako bi umanjili djelatnost gena za proizvodnju kofeina u kavi.
Sve je veća potražnja za kavom sa smanjenim sadržajem kofeina. Jaka kava može uzrokovati porast krvnog tlaka, a u osjetljivih ljudi može izazvati lupanje srca, dok ima i onih kojima prije spavanja ne smeta šalica toplog crnog napitka.
Genetski modificirana kava mogla bi biti zamjena za "običnu" kavu bez kofeina čija je proizvodnja skupa, a osrednjeg je okusa, kažu istraživači.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Pročitajte još
Učitavanje komentara