23.20.120.3 US
 

Genetska manipulacija u uzgoju kave bez kofeina

Piše:
ponedjeljak, 23.6.2003. 09:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KAVA bez kofeina koja se dosad dobivala skupim tehnološkim postupkom mogla bi se uzgajati zahvaljujući genetski modificiranim biljkama, predlažu japanski istraživači.

Skupina koju predvodi Sjinjiro Ogita s Instituta znanosti i tehnologije u Nari (Japan), uzgojila je genetski modificiranu kavu (Coffea canephora) sa smanjenim sadržajem kofeina.

Istraživači su primijenili postupak interferencije ARN-a kako bi umanjili djelatnost gena za proizvodnju kofeina u kavi.

Tako se, po njihovu mišljenju, sadržaj kofeina smanji za 70 posto, a piće koje se na taj način dobije aromatičnije je od industrijske dekofeinizirane kave.

Sve je veća potražnja za kavom sa smanjenim sadržajem kofeina. Jaka kava može uzrokovati porast krvnog tlaka, a u osjetljivih ljudi može izazvati lupanje srca, dok ima i onih kojima prije spavanja ne smeta šalica toplog crnog napitka.

Genetski modificirana kava mogla bi biti zamjena za "običnu" kavu bez kofeina čija je proizvodnja skupa, a osrednjeg je okusa, kažu istraživači.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije