George Tenet: Al Qaeda još može izvesti napade s katastrofalnim posljedicama

DIREKTOR središnje američke obajveštajne službe CIA George Tenet rekao je u utorak da je teroristička skupina al Qaeda, unatoč teškim udarcima što ih je pretrpjela, još uvijek sposobna izvesti napade s katastrofalnim posljedicima poput onoga 11. rujna 2001.

Predstavljajući u Senatu godišnje izvješće o globalnim prijetnjama američkoj sigurnosti, Tenet je rekao da se i dalje pripremaju terorističke zavjere usmjerene na Sjedinjene Države i njezine saveznice. "Čak i katastrofalni napadi u razmjerima onoga iz 11. rujna još su u mogućnosti al Qaede", rekao je Tenet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Direktor CIA-e je naglasio da je čelništvo al Qaede pretrpjelo teške udarce, ali da je organizacija uspjela proširiti svoj protuamerički stav drugim islamskim ekstremistima. Stalni rast antiamerikanizma među ekstremnim Arapima i širenje al Qaedinog znanja "ukazuje da će i u doglednoj budućnosti postojati ozbiljnje prijetnje, sa ili bez te terorističke mreže", rekao je Tenet.

Osama bin Laden, vođa al Qaede, još je uvijek negdje krije i za njim se traga, rekao je direktor CIA-e. Tenet je rekao da su američke vlasti otkrile nove terorističke planove da se izbjegnu mjere zračne sigurnosti i ponovo upotrijebi zrakoplov kao oružje napada.

Tenetova prezentacija u Senatu stigla je nakon što su CIA i druge američke obavještajne službe izvrgnute oštroj kritici zbog pogrešnih obavještajnih podataka o iračkom oružju za masovno uništavanje. CIA je tvrdila da irački režim posjeduje oružje i da ono predstavlja opasnost za Ameriku, ali ono nikad nije pronađeno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara