Glavni grad Haitija u potpunom kaosu

Glavni grad Haitija u potpunom kaosu
GLAVNI grad Haitija utonuo je u subotu rano ujutro u još veći kaos kada su naoružane bande odane vladi krenule u svoj pohod pljačkanja i ubijanja, a svi komercijalni letovi su zaustavljeni.

Port-au-Princeom je zavladao mrak nakon pada sustava opskrbe električnom energijom, a u cijelom gradu odjekivali su pucnji, izjavili su očevici. Pobunjenici koji pokušavaju srušiti predsjednika Jeana Bertranda Aristidea rekli su da će izvršiti opsadu grada, ali ne i invaziju.

"Zatvaramo krug", rekao je pobunjenički čelnik Guy Philippe, odjeven u maskirnu uniformu, u izjavi za CNN u subotu rano ujutro.

SAD, koje su stavile 2.200 marinaca u stanje pripravnosti za moguće raspoređivanje kod Haitija, i Ujedinjeni narodi upozorili su na zabrinjavajuće pogoršanje stanja sigurnosti.

"Stanje sigurnosti na Haitiju značajno se pogoršalo i...u ovom trenutku nije moguć siguran izlazak iz zemlje redovnim komercijalnim letovima", upozorio je State Department.

Sve velike zrakoplovne kompanije, uključujući Air France i American Airlines, prekinuli su svoje letove. U zračnoj luci Port-au-Princea uzalud su se okupile gomile očajnih Haićana i stranaca.

Neki stranci u zračnoj luci su se rasplakali nakon vijesti da ne mogu napustiti Haiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred nekoliko međunarodnih hotela postavljene su barikade i osiguranje nakon što su pristaše Aristidea zaprijetile stranim novinarima.

CNN je prikazao snimke mrtvih ljudi na ulicama kao i stampedo Haićana koji pljačkaju prelazeći preko mrtvih tijela.

Reporter CNN-a je izvijestio da se vrše pogubljenja po kratkom postupku.

Aristideovi pristaše zaprijetili su krvavom osvetom strancima ako njihov predsjednik bude prisiljen odstupiti s dužnosti. Francuska, SAD i Kanada dale su naznake da više nisu voljne podržavati Aristidea, koji je optužen za dozvoljavanje korupcije, nastavak širenja siromaštva i politiziranje snaga sigurnosti.

Nema vidljive policijske nazočnosti u Port-au-Princeu. Policija je pobjegla pred pobunjenicima, među kojima su bivši vojnici, u druge dijelove zemlje.

(Hina) xkga ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara