Globalni prosvjedi protiv rata u Iraku 15. veljače

Okupljanje milijuna prosvjednika koji će se zalagati za mir u Iraku obilježit će predstojeću subotu diljem svijeta, a organizatori vjeruju da bi to mogao biti najveći antiratni prosvjed u svijetu.

Od Antarktika do Rejkjavika očekuje se okupljanje ljudi iz svih društvenih slojeva i etničkih skupina u više od 350 gradova. U Londonu se očekuje najmanje 500.000 prosvjednika. Britanski organizatori smatraju da će to biti velik udarac militaristički nastrojenom britanskom premijeru Tonyu Blairu, najodanijem savezniku američkog predsjednika Georgea Busha i njegovoj ratnoj kampanji.

I u glavnome talijanskom gradu očekuje se okupljanje više od 500.000 ljudi. Ondje će se okupiti pripadnici različitih stranaka, skupine koje se bore protiv globalizacije te obični građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosvjedi se planiraju u ruskim, australskim i američkim gradovima. U mirnom prosvjedu ulicama San Francisca organizatori očekuju više od 100.000 ljudi.

U Južnoafričkoj republici, gdje su predsjednik Thabo Mbeki i bivši predsjednik Nelson Mandela održali govore u kojima se oštro protive napadu na Irak također je planirano niz prosvjeda. U Dublinu organizatori očekuju okupljanje oko 20.000 prosvjednika, a čak i u tradicionalno neutralnoj Švicarskoj planirani su prosvjedi koji će se održati pod sloganom ´Ne ratu u Iraku - Ne krv za naftu.´

Globalnim prosvjedima protiv rata u Iraku pridružit će se i hrvatski mirovni aktivisti. Tridesetak udruga okupljenih u građansku inicijativu ´Dosta je ratova´ za subotu je najavilo mirne antiratne prosvjede u Zagrebu, Osijeku, Puli, Splitu, Zadru, Vukovaru i Šibeniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara