54.224.234.8 US
 

GONG: Izbori protječu na većini mjesta bez problema; uočene nepravilnosti

Piše:
nedjelja, 23.11.2003. 13:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NEVLADINA udruga GONG, čiji članovi promatraju izbore, izvijestila je da su biračka mjesta diljem Hrvatske otvorena na vrijeme i da glasovanje na većini njih protječe u snošljivom i demokratskom ozračju, ali uočene su i neke nepravilnosti, među kojima je kršenje izborne šutnje, o čemu je GONG najavio posebno priopćenje.

Promatrači GONG-a obišli su do 10 sati 284 biračka mjesta.

Među uočenim nepravilnostima GONG u je priopćenju istaknuo da je u Velikoj Gorici, na 30. biračkome mjestu u Gudcima birački odbor izdao više glasačkih listića jednoj osobi. Riječ je o slučaju obiteljskoga glasovanja. Također su na tome biračkome mjestu birači nacionalnih manjima bili izloženi neugodnim primjedbama.

U Ozlju, na biračkome mjestu broj 16 u Vrškovcu, koje je u obiteljskoj kući, prijavljena je povreda tajnosti glasovanja, što znači da nema biračkih paravana te se glasački listići zaokružuju u kuhinji na očigled svih nazočnih.

U Lovreću, ne biračkome mjestu broj 1, kako je dojavljeno, birački je odbor do 10 sati radio bez nazočnosti predsjednika i zamjenika.

U Zaprešiću, na biračkome mjestu broj 8, i u Dugavama, na biračkome mjestu broj 2 (Hrelić), kako je dojavljeno, birački odbori koriste se isključivo grafitnim olovkama za zaokruživanje u izvatku iz popisa birača i za glasačke listiće.

Neki birački odbori u Dalmaciji i Brodsko-posavskoj županiji sami su izvijestili pokretne ekipe GONG-a da nisu dovoljno upućeni u izbornu proceduru.

Tijekom prvog dana izbora u inozemstvu, 22. studenoga, GONG je zaprimio dva prigovora stranaka i kandidata na izborima. Hrvatski blok i HIP prigovorili su na rad biračkog odbora na biračkome mjestu broj 8 u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Muenchenu, te ne promidžbeni materijal na biračkome mjestu, na što se potužila i kandidatkinja na izborima u Australiji. Njezin se prigovor odnosi na biračko mjesto broj 5 u Katoličkom centru Keysboroughu.

O uočenim nepravilnostima i prigovorima GONG je izvijestio ovlaštena izborna povjerenstva.

Izbore za zastupnike u Hrvatski sabor prati 3000 GONG-ovih promatrača diljem Hrvatske. Također, 63 pokretne promatračke ekipe obilaze biračka mjesta u svim županijama.

Promatrači GONG-a izbore promatraju i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Parizu, Beču, Kotoru, Bukureštu, Stuttgartu i Den Haagu, ističe GONG u priopćenju.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije