gospić: predsjednik mesić na obilježavanju 60. obljetnice tesline smrti

U Gospiću se danas obilježava 60. obljetnica smrti Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih izumitelja u području elektrotehnike, a svečanosti je kao pokrovitelj nazočan i predsjednik države Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić u prigodnoj je riječi istaknuo da je Nikola Tesla bio ispred svog, a vjerojatno i našeg vremena kao vizionar i znanstvenik. "Njegov je kredo bio služiti čovjeku i čovječanstvu. Patentirao je 112 patenata, nikomu nije ostao dužan, a svi smo na neki način ostali dužni njemu. Iako građanin svijeta, ostao je lički sin iz Smiljana i uvijek je isticao svoje podrijetlo", rekao je Mesić. Podsjetio je na važnost školovanja mladih, istaknuvši kako društvo sa školovanim ljudima brže i lakše reagira na promjene i ne prijeti mu opasnost da zaostane za razvijenim svijetom.

O Teslinim izumima govorio je savjetnik u Upravi HEP-a Josip Moser, a među najvažnijim istaknuo je okretno magnetno polje, višesatni sustav izmjenične struje, elektromotor na izmjeničnu struju, transformator, uređaj za bežični prijenos struje, radio telegrafiju i telefoniju i mnoge druge koji su u širokoj primjeni u svakodnevnu životu.

Predsjednik Uprave HEP-a Ivo Čović kazao je da HEP pomaže obnovu rodne kuće i muzeja Nikole Tesle, a da je u Lici potpuno popravio ratom uništenu elektromrežu kako bi se poboljšali uvjeti života u Lici. Predsjednik Uprave "Ericsson Tesle" Ake Enell kazao je da zajedno s HEP-om nastoje pridonijeti boljitku u Hrvatskoj te njezinoj informatizaciji i internetizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ime organizatora obilježavanja te obljetnice Ivo Čović i Ake Enell osnovnim školama u Gospiću i Otočcu te gospićkoj gimnaziji darovali su računalnu i foto opremu vrijednu 400 tisuća kuna, a ličkom muzeju internetski kiosk koji će biti preseljen u Teslinu rodnu kuću nakon preuređenja.

U toj su prigodi nagrađeni učenici najboljih literarnih i likovnih radova o životu i radu Nikole Tesle.

Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. u Smiljanu pokraj Gospića, a umrlo je 7. siječnja 1943. u New Yorku.

(Hina) dm dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara