Gospodarski forum: Stopa gospodarskog rasta od 5 posto

STOPA gospodarskog rasta od 5 posto Hrvatskoj je neophodna, a napori Vlade trebaju biti usmjereni povećanju izvoza, borbi za konkurentnost hrvatskog gospodarstva nastavku započetih reformi i daljnjem smanjenju porezne presije, istaknuo je danas potpredsjednik hrvatske Vlade Slavko Linić na Hrvatskom gospodarskom forumu, tradicionalnom susretu predstavnika Vlade s gospodarstvenicima na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu.

Linić je upozorio i na negativne trendove deficita platne bilance i visokog inozemnog duga. No, ističe kako se razina vanjskog duga ne bi smjela povećavati, niti smanjivati, jer je to zaduženje neophodno s obzirom da Hrvatska nema dovoljnu vlastitu akumulaciju da održi potrebnu stopu rasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Linić je gospodarstvenicima poručio i da se ne trebaju bojati prijelaznog razdoblja s obzirom na predstojeće izbore. Na kraju mandata Vlada je pripremila niz dokumenata kako bi nova Vlada nastavila reforme neophodne da gospodarstvo ne zaostaje u svojim aktivnostima i nije dozvolila da zbog izbora učini grešku koja bi štetila uvjetima razvoja gospodarstva, istaknuo je Linić.

I ministar financija Mato Crkvenac ističe da će osobit prioritet biti izvoz, te najavljuje daljnju aktivnu razvojnu ulogu proračuna, razvoj tržišta kapitala, suzbijanje sive ekonomije. Porezi se neće povećavati. Porezni sustav je oblikovan i stabilan i bit će i dalje poboljšan da u većoj mjeri podupire poduzetništvo, kazao je.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić ističe da Agencija za poticanje izvoza i ulaganja radi i na nekoliko strategija prenošenja pojedinih proizvodnja iz EU u Hrvatsku. Kao primjer navodi njemačku tvrtku koja se bavi proizvodnjom pogonskih prijevoznih sredstava i želi dislocirati dio proizvodnje u Hrvatsku. Postoji petnaestak potencijalnih projekata koji bi uskoro mogli biti realizirani.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara