Gotovina možda u Francuskoj

Gotovina možda u Francuskoj
ODBJEGLI hrvatski general Ante Gotovina, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za zločine protiv čovječnosti, možda se skriva u Francuskoj, piše u utorak francuski dnevnik Le Monde, a prenose agencije.

Le Monde navodi da je haško tužiteljstvo uvjereno da je general Gotovina u posljednje dvije godine 90 posto vremena proveo u Hrvatskoj.

Poziva se, međutim, na izvješće francuske protuobavještajne službe od 8. listopada prošle godine prema kojemu se general Gotovina "možda odlučio skloniti na jugoistoku Francuske zbog veza koje je ondje stvorio u vrijeme kada je bio francuski legionar i to u krugovima tamošnje ekstremne desnice i kriminalaca".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U toj bi sredini uživao sasvim dostatnu zaštitu mjesne mafije da može živjeti bez skrivanja, a mogao bi bez posebnih poteškoća putovati i u inozemstvo", navodi se u izvješću francuske Uprave za nadzor teritorija (DST).

Le Monde navodi da general Gotovina (48) posjeduje francusko državljanstvo, koje je dobio u travnju 1979. nakon što je odslužio pet godina u Legiji stranaca.

Nakon što je ICTY protiv njega u svibnju 2001. podigao optužnicu, francuska žandarmerija ga je, po nalogu Haškog suda, neuspješno tražila na jugu Francuske. No, otada "nijedna služba francuske policije nije službeno zadužena za potragu za tim bjeguncem", ističe Le Monde.to i
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara