Grabar Kitarović: Izbjeći neinformirani euroskepticizam

HRVATSKA će pojačati komunikacijsku strategiju u pogledu europskih integracija kako bi što širi krug ljudi bio s tim upoznat i kako bi se na taj način izbjegao porast "neinformiranog euroskepticizma", najavila je u srijedu u Zagrebu ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

"Šira javnost mora biti o tome informirana", rekla je ministrica Grabar Kitarović na konferenciji "Proširenje nakon proširenja", održanoj na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu u organizaciji Hrvatske studentske asocijacije i Ministarstva europskih integracija.

Ministrica Grabar Kitarović je rekla da je porast euroskepticizma ubičajena pojava, koji raste s približavanjem neke zemlje Europskoj uniji, što se događa i u Hrvatskoj, ali da treba izbjeći "neinformirani euroskepticizam".

Ministrica je ponovila da Hrvatska očekuje da će u lipnju na summitu EU-a dobiti status kandidata i datum za početak pregovora.

Na konferenciji su sudjelovali i šef Delegacije Europske komisije u Zagrebu Jacques Wunenburger, veleposlanici Irske Gerald Ansbro, Nizozemske Lionel Veer, Češke Peter Burianek i Slovenije Peter Bekeš.

Svi su govornici istaknuli da se proširenje Europske unije nastavlja i nakon zadnjeg vala kada je u tu integraciju ušlo 10 zemalja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik Wunenburger je rekao da je zadnje proširenje kod stanovnika EU-a pobudio nade da će to pridonijeti gospodarskom zamahu, ali i strahove, u prvom redu za radna mjesta.

Irski veleposlanik, čija zemlja predsjedava EU-om, potvrdio je da će se o hrvatskoj kandidaturi odlučivati 17. i 18. lipnja na summitu u Bruxellesu.

Nizozemski veleposlanik, čija zemlja preuzima predsjedništvo EU-a u drugoj polovici godine, istaknuo je potrebu da se Hrvatska što bolje pripremi za članstvo u EU, što je bitnije od samog datuma ulaska.

Veleposlanici Češke i Slovenije, koje su 1. svibnja ušle u EU, istaknuli su spremnost svojih zemalja da pomognu Hrvatskoj na njezinu putu prema EU-u.

(Hina) xsv ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara