54.196.110.222 US
 

Grabar Kitarović: RH pri kupnji nekretnina ne diskriminira nikoga

Piše:
srijeda, 30.8.2006. 19:19
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKA, kada je u pitanju sloboda kretanja kapitala, tj. prodaja nekretnina strancima, ne diskriminira nikoga već djeluje po načelu reciprociteta, izjavila je u srijedu ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović na upit da komentira prijedlog Europske komisije (EK) da se Hrvatskoj postavi mjerilo za provedbu odredbi SSP-a koje se odnose na promet nekretnina za strance.

"Djelujemo po načelu reciprociteta i nikoga ne diskriminiramo. Također smo pojednostavili proceduru, pa je za prodaju nekretnina strancima sada potrebna jedino suglasnost Ministarstva pravosuđa. MVPEI u to više nije uključen", kazala je ministrica.

Istaknula je da se načelo reciprociteta jednako primjenjuje na sve zemlje, uključujući i Italiju koja opetovano optužuje Hrvatsku za diskriminiran položaj talijanskih državljana na hrvatskom tržištu nekretnina.

Pojasnila je da zemlje ne sklapaju nikakve ugovore već se ravnaju "uvidom u praksu".

"Italija je nama podnijela neke nove dokaze o tome kako stoje stvari s kupovinom talijanskih nekretnina od strane naših državljana, i mi to sada razmatramo", rekla je Grabar Kitarović.

Prema diplomatskim izvorima, Europska komisija predložila je dva mjerila za otvaranje pregovora s Hrvatskom za poglavlje Sloboda kretanja kapitala, a konačnu odluku o tome treba donijeti Vijeće EU-a.

Prema tim izvorima, Komisija je u svom izviješću o screeningu za poglavlje Sloboda kretanja kapitala, koje je dostavila Vijeću potkraj srpnja, predložila da se Hrvatskoj postave dva mjerila (tzv. benchmark) za otvaranje pregovora u tom poglavlju.

Komisija za prvo mjerilo predlaže da se od Hrvatske zatraži izrada akcijskog plana za borbu protiv pranja novca, a drugi prijedlog mjerila odnosi se na provedbu odredbi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kojima se regulira promet nekretninama za strance.

Hrvatska se u članku 60. SSP-a obvezala da će u roku od tri godine od stupanja Sporazuma na snagu, odnosno do 2009., liberalizirati tržište nekretnina za strance, koji i do tada mogu stjecati nekretnine prema načelu reciprociteta.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije