54.224.44.168 US
 

Gradsko Poglavarstvo zatražilo pravnu analizu slučaja "Zagrepčanka" i donijelo odluku o objavljivanju oglasa "Istina je!"

Piše:
petak, 7.5.2004. 17:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo danas je jednoglasno prihvatilo odluku kojom je zadužilo Gradski ured za imovinskopravne odnose i gradsku pravnu službu da, u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom i odvjetnikom punomoćnikom Grada Zagreba, analiziraju cjelokupnu pravnu situaciju vezanu uz kupnju nekretnina "Zagrepčanke".

Poglavarstvo je, većinom glasova SDP-ovih članova, podržalo i prijedlog dogradonačelnika Milana Bandića da se u tiskanim medijima objavi plaćeni oglas "Istina je!" s informacijama o kupnji tih nekretnina od strane Grada. HNS-ovi članovi Poglavarstva bili su protiv toga, a gradonačelnica Vlasta Pavić suzdržana.

Grad je u travnju 2001. na javnoj dražbi, koristeći pravo prvokupa i uz suglasnost Državnog odvjetništva, za 15 milijuna eura kupio opterećene nekretnine Zagrepčanke u stečaju u Heinzlovoj ulici. Međutim, nedavnom nepravomoćnom odlukom Općinskog suda, vinkovačkoj tvrtki "Krma", sada također u stečaju, temeljem zahtijeva iz 1997. dopušten je upis nad tim nekretninama, zbog čega je Grad uložio žalbu.

Na dnevnom redu današnje sjednice Poglavarstva bila je samo jedna točka: izvješće o dosadašnjem stanju predmeta Zagrepčanka d.d. u stečaju koje su podnijeli punomoćnik Almir Dervišbegović i zamjenik gradonačelnice Milan Bandić.

Gradonačelnica Vlasta Pavić je rekla da je nedvojbeno da je slučaj s pravne strane složen, kao i pravna pozicija Grada Zagreba, te da se ta situacija treba temeljito ispitati. Dodala je da će pravna analiza slučaja, kao i mišljenje Državnog odvjetništva, bit predmetom rasprave na jednoj od narednih sjednica Poglavarstva.

Govoreći o trenutnoj pravnoj poziciji Grada Zagreba, punomoćnik, odvjetnik Almir Dervišbegović je rekao da je, po njegovom mišljenju, Općinski sud u Zagrebu na nekoliko mjesta prekršio zakone, a da je Grad Zagreb nekretnine stekao zakonito i da je u posjedu "Zagrepčanke" gdje, kako je rečeno, ostvaruje i prihode.

Dogradonačelnik Bandić je naglasio kako će se Grad Zagreb svim pravnim sredstvima boriti da tu nekretninu upiše u gruntovnicu. Ustvrdio je da to još nije učinjeno zbog teških propusta sudaca Općinskog suda u Zagrebu. Oni su, tvrdi Bandić, omogućili i da, kako je rekao, fantomska Tvornica stočne hrane Krma d.d. iz Vinkovaca postane nepravomoćan gruntovni vlasnik nekretnine koju je od države kupio Grad Zagreb.

HNS-ov član Poglavarstva zadužen za upravljanje imovinom Srećko Ferenčak je rekao da je Gradu očito nanesena šteta, već time što se još nije upisao kao vlasnik. On je ustvrdio da su uvjeti pod kojima su tada kupljene nekretnine "Zagrepčanke" bili nepovoljni za Grad Zagreb te upitao zašto se srljalo u kupnju ako se znalo da na tom zemljištu ima 43 zabilježbe. Dodao je i kako se ne želi očitovati o tom slučaju bez bez mišljenja Državnog odvjetništva.

Bandić, koji je u to vrijeme bio gradonačelnik, odgovorio mu je da se ni u ovom slučaju, kao ni kod kupovine s pravom prvokupa Paromlina i Ferimporta, ništa ne želi "skrivati pod tepih" te je predložio da se u tiskanim medijima, kako bi se odgovorilo na objede i napade na njega, SDP i Poglavarstvo, objavi plaćeni oglas "Istina je!" s informacijama o kupnji Zagrepčanke, što je Poglavarstvo i prihvatilo SDP-ovom većinom.

U tekstu oglasa, uz ostalo, stoji kako je Trgovački sud u Zagrebu rujna 2001. naložio Općinskom sudu da upiše Grad Zagreb kao gruntovnog vlasnika spomenute nekretnine i istodobno izbriše sve terete na njoj, no da Općinski sud to nije učinio, nego je, kako se navodi, nastavio kršiti zakon i to na štetu građana.

"Čini mi se da u ovom slučaju tjeramo zeca, a istjerat ćemo vuka", rekao je Bandić, napominjući kako "želi vjerovati" da će institucije pravne države riješiti "probleme u gruntovnici".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije