54.225.39.142 US
 

Granični spor: U ponedjeljak istječe rok za odgovore Slovenije i Hrvatske o arbitraži

Piše: Hina
petak, 8.11.2013. 19:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Hina

U PONEDJELJAK istječe rok do kojega Hrvatska i Slovenija Arbitražnom sudu koji rješava granični prijepor dviju država mogu dostaviti odgovor na podnesak druge strane u tom postupku.

Dvije zemlje su svoje podneske u kojima iznose argumentaciju o tijeku granice dostavile Sudu i međusobno ih razmijenile 11. veljače ove godine.

Slovenski odgovor na hrvatski podnesak razmatrala je sredinom prošlog tjedna slovenska vlada i potvrdila ga, a jednoglasno ga je početkom ovog tjedna prihvatio i vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je tom prilikom novinarima da stručnjaci za međunarodno pravo koje je angažiralo njegovo ministarstvo smatraju da su argumenti Ljubljane u njezinom podnesku jaki pa da zato s optimizmom očekuje budući pravorijek arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

"Možemo očekivati presudu u skladu s našim očekivanjima. Za Sloveniju je bitno da kao pomorska država ima pristup otvorenom moru", rekao je Erjavec.

O podnescima Slovenije i Hrvatske arbitražni će sud, prema očekivanjima, imati prvu usmenu raspravu u proljeće iduće godine.


Podnesak Hrvatske podijeljen je na devet svezaka koji ukupno broje nešto više od 3.600 stranica. Osnovni dio podneska, na oko 300 stranica, sadrži stajališta Hrvatske o smjeru protezanja granice na kopnu i na moru između Hrvatske i Slovenije te o ostalim pitanjima koja su predmet spora.

Preostali dio podneska na 3.300 stranica donosi činjenične dokaze i pravne izvore kojima se potkrepljuju hrvatska stajališta.

Slovenski podnesak o granici iznesen je na 650 stranica teksta, te 5.200 stranica priloga i 250 stranica s kartama.

I Hrvatska je pripremila svoj odgovor na podnesak Slovenije te će ga pravodobno predati tajništvu suda u Den Haagu, doznaje se.

Arbitražni sud osnovan je na temelju Arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009., a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu.

Arbitražni sud, u sastavu Gilbert Guillaume (predsjednik) i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec, odredio je 11. studeni 2013. kao rok do kojeg svaka stranka može podnijeti svoj odgovor na podnesak druge stranke.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije