Gripa bi mogla biti najgore biološko oružje

Gripa bi mogla biti najgore biološko oružje
GRIPA je možda puno smrtonosnija bolest od velikih boginja ili bedrenice, objavili su američki stručnjaci.

Istraživači su uspjeli povezati gripu i kobne infarkte i zaključili da je velik broj smrtnih slučajeva povezanih s gripom možda i četiri puta veći od trenutačnih procjena. Rezultati studije pokazuju da bi taj broj u Americi trebalo povećati s dvadeset na devedeset tisuća.

To su rezultati dr. Mohammeda Madjida i njegovih kolega s teksaškoga sveučilišnog centra za zdravstvo i znanost, a objavljeni su u časopisu Journal of the Royal Society of Medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici su gotovo dovršili identificiranje gena u genomu gripe iz epidemije 1918., koja je ubila 40 milijuna ljudi. "Mogućnost da se ti podaci o genima upotrijebe za stvaranje još virulentnijih sojeva pomiče se iz teorije u praksu", tvrde autori.

Teroristi bi mogli proširiti genetski prerađen virus kroz sustav dovoda zraka u zrakoplovu ili podzemne željeznice. Mogli bi smrtonosni virus širiti i sprejevima, kaže se u studiji.

Velika opasnost kod gripe kao oružja biološkoga ratovanja jest u tome što bi dugo ostala nezamijećena. Virus gripe toliko je čest da ne bi izazvao uzbunu. Madjid i kolege tvrde i da bi, kad epidemija jednom počne, teško bilo provesti imunizaciju zbog prekratkoga razdoblja inkubacije.

Studija predlaže nekoliko načina sprečavanja takve zloupotrebe virusa: bolje osiguranje važnih laboratorija, proizvođača cjepiva i distributera; prikupljanje zaliha lijekova protiv virusa i poboljšanje razvoja cjepiva; širenje i poboljšanje programa cijepljenja protiv gripe; jačanje nadzora bolesti, upotreba antivirusnih filtera i biosenzora za ventilacijske sustave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara