GSV: Raste broj prekršaja poslodavaca na području radnih odnosa

INSPEKCIJA rada utvrdila je lani 17.775 prekršaja poslodavaca na području radnih odnosa, od kojih se najveći dio odnosi na zapošljavanje na crno i neplaćeni prekovremeni rad, rekao je dopredsjednik Gospodarskog socijalnog vijeća (GSV) Boris Kunst nakon današnje sjednice na kojoj su članovi GSVa izviješteni o nalazima inspekcije u prošloj godini.

Kunst je upozorio kako broj prekršaja iz godine u godinu raste pa je sa 4.488 prekršaja u 1998. godini porastao na 18.268 prekršaja u 2002. godini.

"Stanje na području rada iz godine u godinu je sve lošije, a tome pridonose poslodavci koji se divljački odnose prema radnicima", ustvrdio je Kunst. Dodao je da će sindikati zatražiti izmjene Zakona o prekršajnom postupku kako bi se pooštrile kazne za kršenje radničkih prava.

Predsjednica GSV-a Jadranka Kosor izvjestila je da su se predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata založili za što brže provođenje Akcijskog plana za suzbijanje zlouporabe droga budući da je broj evidentiranih ovisnika dosegnuo 17.000 a stvarni je broj i tri do pet puta veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
GSV je zaključio, rekla je Kosor, da treba što hitnije donijeti podzakonske akte za provedbu Zakona o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji je donesen krajem 2002. godine.

Osobe s invaliditetom čine u Hrvatskoj 10 posto stanovništva, a nezaposleno ih je 7.000.

Na današnjoj sjednici GSV-a prevladavale su socijalne teme, a na slijedećoj će biti na redu gospodarska pitanja. Također je najavljeno da će jedna od idućih sjednica biti posvećena projekciji državnog proračuna u iduće tri godine.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara