54.167.126.106 US
 

GSV traži povlačenje iz procedure Zakona o službenicima

Piše:
srijeda, 15.9.2004. 19:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

GOSPODARSKO-SOCIJALNO vijeće (GSV) na današnjoj je sjednici zatražilo od Vlade da povuče iz saborske procedure prijedlog zakona o državnim službenicima i namještenicima, jer je već gotov novi prijedlog toga zakona prilagođen europskim smjernicima, koji se priprema u sklopu CARDS programa.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i sindikata smatraju da bi Vlada trebala povući postojeći prijedlog zakona jer je u sklopu reforme državne uprave i CARDS programa već pripremljen novi zakon o kojem će se uskoro raspravljati.

"Ne vidimo razloga zašto bi socijalni partneri i saborski zastupnici trošili vrijeme kad će se za koji mjesec raspravljati o novom prijedlogu zakona", rekao je nakon sjednice GSV-a predstavnik sindikata Boris Kunst.

On drži da bi trebalo donijeti zakon o državnim službenicima koji će privlačiti stručne ljude u državnu upravu, za razliku od postojećeg prijedloga kojim se "zastrašuju državni sužbenici jer oni s dvije negativne ocjene mogu dobiti otkaz".

Predstavnik HUP-a Bernard Jakelić smatra da treba žurno krenuti u usvajanje zakona iz CARDS-ovog programa koji je prilagođen europskim smjernicama.

Ocijenio je da se postojećim prijedlogom zakona neće podići viša razina učinkovitosti državne uprave i racionalizirati njezini troškovi.

Državna tajnica za rad Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić smatra pak da je postojeći prijedlog zakona upućen u saborsku proceduru budući da će za primjenu zakona iz CARDS-ovog programa nakon njegova usvajanja trebati vremena dok se ne reorganizira državna uprava.

"Radi toga je potrebno provesti intervencije bar na nekim područjima, kao što je primanje u službu, napredovanje i isključivanje iz državne službe", rekla je Babić.

Nakon jednoipolgodišnjeg rada danas je socijalnim partnerima predstavljen i nacrt nacionalnog akcijskog plana zapošljavanja, koji je izrađen po smjernicama EU-a.

Za razliku od dosadašnje politike zapošljavanja koja je bila usmjerena samo na neke segmente zapošljavanja, akcijski plan je sveobuhvatan i analizira stanje na tržištu rada, ukazuje na njegove karakteristike i ključne mjere koje treba poduzeti, rekla je Babić.

Dodala je da je to dugoročni projekt kojim se predviđa i međuresorna suradnja, kao i objedinjavanje svih aktivnosti s područja politike zapošljavanja, promicanja poduzetništva i uklanjanja administrativnih barijera i uzroka sive ekonomije.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije