GUP Zagreba na interaktivnoj karti na portalu www.zagreb.hr

U GENERALNI urbanistički plan (GUP) Grada Zagreba od danas je moguć uvid putem interaktivne karte na gradskom portalu www.zagreb.hr, izvijestio je zamjenik zagrebačke gradonačelnice Stipe Tojčić na konferenciji za novinare u Gradskom zavodu za automatsku obradu podataka (GZAOP).

Pročelnik GZAOP-a Mladen Mustač je napomenuo da je aplikacija slojevita te da se mogu pretraživati različiti sadržaji GUP-a i postavljati različita mjerila. Radi lakšeg snalaženja omogućeno je, kaže, pretraživanje po kvartovima kao i različiti postoci zoomiranja. Pritom je važno istaknuti da je točnost zadovoljavajuća jedino pri zoomiranju na izvorno mjerilo, a to je 1:5000, dodao je.

Mustač je naveo da je u sadašnjoj, prvoj fazi plan prikazan na digitalnom ortofotu iz 1998., dok će u drugoj fazi podloga biti i izvorna Hrvatska osnovna karta s mogućnošću alterniranja podloge s digitalnim ortofotom iz 2003.

Napomenuo je da će se sve naknadne promjene u GUP-u odsad moći lakše unositi i dodao da se trenutno radi na dostupnosti Detaljnih planova uređenja (DPU).

Tojčić je podsjetio da je već bio jedan pokušaj da se GUP Zagreba stavi na Internet, ali da se tada radilo o statičkim kartama, a ne o interaktivnom pristupu koji daje neslućene mogućnosti: od pregleda zemljišta, škola i vrtića do pregleda komunalne infrastrukture.

Građani će, kaže, putem Interneta uskoro moći zatražiti i dobiti katastarske i posjedovne listove te građevinske dozvole kako ne bi više gubili vrijeme po gradskim uredima, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj se način sprečava i moguća korupcija jer je sve potpuno transparentno", rekao je Srećko Ferenčak, član Gradskog poglavarstva zadužen za upravljanje gradskom imovinom.

U GZAOP-u napominju da su podaci na webu ponuđeni isključivo u svrhu informiranja o gradskim prostornim planovima te da ne predstavljaju odnosno ne zamjenjuju službenu verziju GUP-a Zagreba.

Pročelnik Mustač je naglasio da je za pretraživanje GUP-a Zagreba osigurana dovoljna propusnost kako ne bi došlo do zagušenja kao što je to bio slučaj pri pokušaju napada na gradske web stranice kad je s jednog mjesta generiran veliki broj upita.

"Nadam se da će uvid u sadržaje GUP-a, kao nastavak inicijative Građani online, još više i kvalitetnije približiti rad gradske uprave građanima", napomenuo je Mustač, a svi su se složili da će se informatizacijom gradske uprave ujedno osigurati i njena veća efikasnost.

U realizaciji projekta sudjelovali su: Gradski zavod za upravljanje imovinom, Gradski zavod za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša te tvrtka GISDATA d.o.o.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara