54.81.232.54 US
 

GUP zagreba na sjednici gradske skupštine 10. srpnja

Piše:
utorak, 8.7.2003. 13:26
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KONAČNI prijedlog Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba bit će na sjednici zagrebačke Gradske skupštine 10. srpnja i ako ga gradski zastupnici podrže Zagreb će konačno dobiti novi prostornoplanski dokument.

Zagreb je dosad imao tri urbanistička plana, a još uvijek se primjenjuje onaj iz 1986.

Novi GUP Zagreba je bio pripremljen za donošenje još u rujnu prošle godine, no taj je prijedlog povučen iz procedure jer su uočene nepravilnosti vezane uz naknadno uvrštavanje članka kojim se omogućuje legalizacija bespravno sagrađenog zadnjeg, 9. kata Importanne Galerije na Iblerovom trgu.

"Slučaj GUP" tada je uzdrmao vladajuću gradsku koaliciju SDP-HNS jer je zagrebački SDP tražio smjenu tadašnjeg HNS-ovog pročelnika Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša Miljenka Mesića, dok se HNS tome protivio. Oporba je pak tražila smjenu cijelog Gradskog poglavarstva.

Zbog nezakonitih dopuna GUP-a gradonačelnica Vlasta Pavić je cijeli slučaj prijavila državnom odvjetništvu, a osnovana su i dva povjerenstva za ispitivanje tog slučaja. Stručna skupina pri Poglavarstvu je napravila reviziju GUP-a i utvrdila da je sporni članak uistinu naknadno ubačen u prijedlog GUP-a, kao i još dva članka, no skupštinsko Povjerenstvo dosad nije zaključilo s radom.

GUP i Prostorni plan Zagreba u proljeće su bili na javnoj raspravi, a nakon njihova usklađivanja i utvrđivanja na Gradskom poglavarstvu, stvoreni su uvjeti da se konačno donese novi GUP.

Poglavarstvo će Skupštini predložiti i amandmane na GUP koje je krajem lipnja predložio zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, a vezani su uz stvaranje pretpostavki za moguću legalizaciju bespravno sagrađenih objekata socijalno najugroženijih građana na rubnim područjima Zagreba. Amandmanima se predviđa i lokacija za potrebe tehnološkog parka u Petruševcu, utvrđuje zona budućeg biomedicinskog središta Medicinskog fakulteta na Šalati i javnog parka te određuje stambena namjena na području Sv. Klare prema orto-foto snimci iz zraka.

GUP Zagreba obuhvaća prostor 220 četvornih kilometara između medvedničke šume i zagrebačke obilaznice s oko 680.000 stanovnika, a jedan od temeljnih principa u njegovoj izradi je harmoničan i održiv razvoj Zagreba.

Na dnevnom redu skupštinske sjednice je i novi GUP Sesveta koji je izazvao negodovanje Sesvečana koji su se u peticiji izjasnili za to da područje bivše svinjogojske farme zadrži status isključive gospodarske zone umjesto mještovite zone na kojoj bi se gradili stanovi iz Programa društveno poticane stanogradnje, kao što to predviđa novi GUP Sesveta.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije