Haiti će 2005. izabrati novog predsjednika, SAD obećaje pomoć

HAIĆANSKI premijer Gerard Latortue u ponedjeljak je obećao da će Haiti 2005. godine izabrati novnog predsjednika, a američki državni tajnik Colin Powell, koji je u ponedjeljak doputovao u posjet Haitiju obećao je američku pomoć toj siromašnoj zemlji.

Privremeni premijer Latortue kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u dobro čuvanoj zračnoj luci Port-au-Princea, da će sljedeći predsjednik Haitija preuzeti dužnosti u veljači 2006. godine, kada ističe mandat smijenjenom i protjeranom haićanskom predsjedniku Jean-Bertrand Aristideu.

Powell je najviši američki dužnosnik koji je posjetio Haiti otkako je Aristide 29. veljače otišao u izgnanstvo. Aristide je 1991. godine bio prvi slobodno izabrani predsjednik Haitija, no nekoliko mjeseci poslije zbačen je s vlasti u vojnom udaru. Vraćen je na vlast nakon američke vojne intervencije 1994. godine i ponovno izabran na izborima 2000. godine.

"Naš cilj je da pomognemo narodu i vodstvu Haitiju", kazao je Powell pozivajući oružane skupine i pobunjenike koji su vodili pobunu protiv Aristidea da polože oružje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Powell je kazao da je s Latortueom razgovarao o "važnosti uklanjanja oružja s ulica".

Prema Powellovim riječima, SAD će na Haiti poslati i skupinu stručnjaka za sigurnost, a za programe izgradnje infrastrukture Washington će Port-au-Princeu na raspolaganje staviti iznos od 52 milijuna dolara.

(Hina) xnab ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara