Hartmann: Del Ponte 11. veljače pred Europskom komisijom

GLAVNA tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte izvijestit će u srijedu 11. veljače u Bruxellesu Europsku komisiju o radu tužiteljstva i suradnji sa zemaljama s prostora bivše Jugoslavije a sastat će se i s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, najavila je u utorak glasnogovornica haškog tužiteljstva.

"Glavna tužiteljica će se 11. veljače obratiti članovima Europske komisije kako bi ih izvijestila o radu tužiteljstva i suradnji sa zemaljama s prostora bivše Jugoslavije", rekla je u telefonskom razgovoru iz Haaga za Hinu glasnogovornica Florence Hartmann.

Del Ponte će se u Bruxellesu toga dana sastati i s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, a mogući su i drugi sastanci s dužnosnicima EU, dodala je.

Ne želeći unaprijed govoriti o ocjenama koje će Del Ponte iznijeti pred Europskom komisijom, glasnogovornica je samo napomenula kako se radi o redovitom, preciznom izvještavanju EU o situaciji i ostvarenoj suradnji koja je "obično složenija od općih ocjena".

"Posebno je to u složeno u slučaju Hrvatske gdje u većini aspekata postoji odlična suradnja osim u jednom", kazala je Hartmann, govoreći da se radi o optuženom generalu Anti Gotovini koji je u bijegu dvije i pol godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Del Ponte je uvjerena da će Hrvatska riješiti i tu zadnju preostalu točku u suradnji, sve druge točke su sređene", istaknula je.

Glede toga da je "slučaj Gotovina" postao glavna prepreka Hrvatskoj u procesu ratifikacije SSP-a i dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU, Hartmann je rekla kako "i tužiteljica i hrvatska Vlada žele da se to pitanje riješi i kako je potrebno poduzeti sve mjere".

"Očekujemo od Hrvatske da nas uputi gdje se nalazi Gotovina, ako je u Hrvatskoj da ga uhiti, a ako je izvan Hrvatske da nam precizno kaže u kojoj je državi a mi ćemo sve poduzeti s lokalnim vlastima da ga se uhiti", rekla je Hartmann.

Istodobno je ocijenila kako se pitanje hrvatske kandidature za EU nepotrebno personificira uz Carlu del Ponte i njoj pridaje odlučujuća uloga.

Ulazak Hrvatske u EU neće zavisiti od Carle del Ponte, već od odluka Hrvatske vezanih za različite elemante uključujući i ispunjenje zadnjih elemenata suradnje s ICTY-em, ljudska prava i druge, kazala je glasnogovornica.

Također je najavila da će Del Ponte 11. ožujka u Bruxellesu izvijestiti Stalno vijeće NATO-a o radu tužiteljstva i suradnji s državama na prostoru bivše Jugoslavije, sa zemljama članicama NATO-a i mirovnim snagama NATO-a u BiH i na Kosovu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara