HDZ: Poskupljenje, pa ne, studentske školarine predizborni je trik

HDZ smatra da je odluka o 60 postotnom poskupljenju studentske školarine pa potom njeno povlačenje od strane ministra znanosti i tehnologije i premijera, običan predizborni trik SDP-a i premijera Ivice Račana, rekla je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednica HDZ-ove mladeži Margareta Kosec.

Željeli su zamagliti oči studentima i njihovim roditeljima kako im je stalo do studentske populacije, smatra Kosec.

Odluku da fakulteti mogu povećati školarinu za 60 posto donio je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego uoči početka akademske školske godine 2003/2004., što je izazvalo burnu reakciju studenata i studentskih udruga. To je rezultiralo najavom premijera Račana i ministra Flege da će se školarine vratiti na prošlogodišnje iznose, a studentima vratiti višak uplaćenog iznosa.

Kosec je rekla da je Mladež HDZ-a od lipnja upozoravala da je poskupljenje školarine nepravda prema studentima, jer nema poboljšanja kvalitete studiranja niti bilo kojeg drugog razloga da školarina u tako velikom iznosu poskupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Donošenjem odluke o poskupljenju školarine, a zatim njeno povlačenje, učinjena je nepravda prema onima koji su ostvarili uvjete za upise na fakultete, ali se nisu upisali jer nisu imali novca za skuplju školarinu, rekla je i dodala da se sad javlja problem vraćanja uplaćenog novca studentima.

"Ovo je samo jedan od niza udara na studente od 3. siječnja 2000.", rekla je Kosec navodeći da je prvo poskupjela studentska prehrana, pa smještaj u domovima. Dodala je da je studentima oduzeto i 25.000 dječjih doplataka uz, kako je kazala, lažno obećanje da će im se to nadoknaditi stipendijama.

Nevio Šetić, HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik stranačkog Odbora za školstvo, rekao je da "na površinu izlazi sva demagogija i konfuzija u strateškim odlukama ove Vlade" u oblasti školstva.

HDZ zabrinjava što ministar Flego kaže da će ovako ili onako studentima biti vraćen novac, što znači da će se to dogoditi na teret poreznih obveznika, rekao je.

Problem u školstvu je i oko reforme srednjeg školstva, udžbeničke problematike, decentralizacije, a neuspjeli projekti "S faksa na posao" i "Iz učionice u radionicu" poslužili su samo u demagoške svrhe, rekao je Šetić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara