Hebrang: Za smjenu načelnika riječke policije ministar sigurno ima naloge

AKO RESORNI ministar donese negativnu ocjenu rada nekog službenika on za to sigurno ima opravdanje, izjavio je danas u Saboru potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, reagirajući na optužbe da se smjenom načelnika primorsko-goranske Policijske uprave nastavlja s političkim čistkama.

"Za svaku smjenu ministar ima opravdanje i na temelju toga kreira svoju kadrovsku politiku i provodi politiku svoje Vlade", rekao je Hebrang u saborskom aktualnom prijepodnevu.

Odbacio je tvrdnje SDP-ovca Zdenka Antišića da je smjena policijskog načelnika političke naravi i pokušaj ponovne politizacije policije, jer je, rekao je Antišić, taj načelnik imao najbolje radne ocjene.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić najavio je da će MUP uskoro Saboru predložiti izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima, u nakani smanjivanja broja prometnih nesreća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uzroke povećanju broja prometnih nesreća i poginulih u prometu Buconjić dijelom vidi u "liberalizaciji" Zakona o prekršajima, odnosno smanjenim kaznama za prekršaje koje je izglasala bivša vlast, zbog čega si, naglasio je, sudionici u prometu previše dopuštaju.

Tim crnim brojkama pridonosi i nevezivanje sigurnosnim pojasevima, rekao je, iznoseći analizu MUP-a po kojoj u 70 posto nesreća smrtno stradali nisu koristili sigurnosni pojas, a 75 posto poginulih mopedista i biciklista nije nosilo zaštitnu kacigu.

"MUP će vrlo brzo pojačati mjere na prometnicama i vrlo brzo predložiti zakonske izmjene jer bez toga ni jedna policijska aktivnost neće donijeti željene rezultate", rekao je Buconjić.

U Vladi su obećali pismeno odgovoriti na pitanje Ive Banca (LS) što Vlada poduzima kako bi utvrdila istinitost optužaba bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića da su bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek, bivši savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Željko Bagić i vlasnik tjednika "Nacional" Ivo Pukanić nositelji organiziranog kriminala u Hrvatskoj.

"Vlada će Vam u najskorije vrijeme pismeno odgovoriti jer je riječ o vrlo ozbiljnom pitanju", kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara