Heinz Fischer novi predsjednik Austrije

SOCIJALDEMOKRAT Heinz Fischer (65) pobijedio je u nedjelju na austrijskim predsjedničkim izborima, objavio je ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser.

Fischer, bivši predsjednik austrijskog parlamenta, osvojio 52,4 posto, a aktualna ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner (Narodna stranaka) 47,6 posto glasova. Odaziv na izbore bio je 70,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fischer će na dužnosti zamijeniti Thomasa Klestila koji je odradio dva šestogodišnja mandata na dužnosti predsjednika države. Ovom pobjedom Fischer je postao prvi socijaldemokrat koji će useliti u predsjednički ured u bečkoj palači Hofburg nakon 18 godina.

"Bit ću objektivan i korektan predsjednik svih Austrijanaca", izjavio je Fischer neposredno nakon objave izbornih rezultata. Predsjednik austrijskih socijaldemokrata Alfred Gusenbauer je naglasio da je Fischerova pobjeda "veličanstvena". Usput je saveznu vladu pozvao da se zamisli nad ovim porazom.

Narodna stranka je priopćila da će Ferrero-Waldner nastaviti obnašati dužnost ministrice vanjskih poslova bez obzira na rezultat izbora. Stranački čelnik i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel čestitao joj je na velikom i poštovanja vrijednom broju osvojenih glasova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara