Hercegovina poput Saudijske Arabije leži na nafti?

Hercegovina poput Saudijske Arabije leži na nafti?

STRUČNJACI British Petroleuma i tvrtke Amoco došli su do zaključka kako je prostor od Glamoča, Livanjskog polja, Nevesinja do Neuma prema Crnoj Gori područje s najvećim zalihama nafte u Europi.

Prema njihovim procjenama, na dubini od 4 do 6 tisuća metara leži oko 500 milijuna tona nafte. Zbog toga se angažirala i sarajevska tvrtka Energoinvest koja želi ponovno oživjeti istraživanje naftnih polja BIH koja su prije rata obavljali u suradnji sa SAD-om.

"Prvi bareli nafte iz BiH bi se trebali izvući u roku od 15 godina, i to pod uvjetom da domaće vlasti budu imale sluha za takav projekt", kazao je za Pincom dekan Tehnološko-rudarskog fakulteta u Tuzli dr. Abdulah Bašić. Prisjetio se tako još jednog istraživanja British Petroleuma u sjevernoj Bosni, oko Posavine gdje je nekad bilo Panonsko more. Tamo su zaključili da ima manje nafte nego u Hercegovini, međutim, ipak se radilo o procjeni da na tom području leži oko 50 milijuna tona nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da su Rusi vlasnici Rafinerije Bosanski Brod naftno istraživanje će provesti sigurno ruski stručnjaci", smatra Bašić. Tako bi u skoroj budućnosti, odnosno nakon obnove rafinerije, Bosna i Hercegovina mogla godišnje prerađivati oko 4 milijuna tona nafte.

J.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara