HKDU prosvjedovao protiv matičine nagrade Miljenku Jergoviću

HRVATSKA kršćanska demokratska unija (HKDU) izrazila je danas duboko nezadovoljstvo odlukom da se godišnja nagrada Matice hrvatske za književnost dodijeli književniku Miljenku Jergoviću.

Kao parlamentarna stranka, koja sudjeluje u glasovanju o godišnjem proračunu Matice hrvatske, HKDU u priopćenju medijima izražava svoje duboko neslaganje odlukom Matičina stručnog suda koji u dodjeli nagrade nije uzeo u obzir "cjelokupno javno djelovanje Miljenka Jergovića, a ne samo njegovo književno djelo".

Obrazlažući zašto Jergović "nije pogodna osoba" za laureata Matice hrvatske, HKDU navodi da, iako mu je Hrvatska kao književniku iz Sarajeva pružila utočište u vrijeme velikosrpske agresije, on je od sama dolaska u nju "višestruko javno omalovažavao borbu hrvatskog naroda za neovisnost i ta svoja stajališta na široko izražavao u hrvatskim i inozemnim medijima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Politizirajući svoj poziv književnika, postao je miljenikom onih krugova u inozemstvu koji su stvaranje i samo postojanje Republike Hrvatske od sama početka ometali i omalovažavali, tvrdi HKDU, dodajući da zato dodjelu književne nagrade "August Šenoa" Miljenku Jergoviću smatra ozbiljnim promašajem te ugledne ustanove.

Predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić nije želio komentirati stav HKDU, ali je predložio da na to pitanje odgovore dvojica Matičinih dužnosnika i članova stručnog suda nagrade - Vlaho Bogišić i Tonko Maroević.

Potpredsjednik je Matice hrvatske Vlaho Bogišić izjavio kako je potpuno nezamislivo da se Matici hrvatskoj u modernom hrvatskom društvu dijele političke lekcije.

"Matica hrvatska takvo što nije dopuštala u neusporedivo složenijim društvenim uvjetima i upravo takvo njezino držanje bitno je pomoglo stjecanju njezine potpune kulturne i narodne suverenosti", izjavio je Bogišić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara