54.158.194.80 US
 

HND podsjeća da je slobodno novinarstvo preduvjet svih sloboda

Piše:
subota, 1.5.2004. 08:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U POVODU Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas podsjeća hrvatsku javnost da su slobodno novinarstvo i novinstvo preduvjet svih ostalih sloboda.

"Podsjećamo novinare i vlasnike medija, te javne vlasti, ali i ostale sudionike javnog života, da sloboda u suvremenoj demokraciji i vladavini prava znači sukladnost slobode, odnosno da je moja sloboda ograničena slobodom drugoga", stoji u prigodnom priopćenju predsjednika HND-a Dragutina Lučića.

Stoga HND poziva novinare i urednike da omoguće i drugima i drugačijima da javno i bez straha iznose svoja stajališta i mišljenja.

"Dati drugome da govori i čuti ga, u tome je sadržan visoki zahtjev koji se postavlja svakom čovjeku, a onda osobito profesionalnom novinaru i uredniku. Upravo zato, profesionalna umješnost i etika u novinarskom poslu moraju predstavljati jedinstvenu i nedjeljivu cjelinu. Samo pod tim i takvim kondicijama moguće je govoriti o novinarstvu kao tzv. četvrtoj vlasti", kaže se u priopćenju.

Obraćajući se vlasti, koju podsjećaju na "javno izrečena obećanja i odgovornosti u području medija", HND upozorava da recentni Zakon o HRT-u budi sumnje da najmoćnijim javnim medijem još uvijek ravna politika, a ne civilno društvo.

"Upozoravamo i na neprihvatljiv način ravnanja medijima u pretežitom državnom vlasništvu kakvi su, primjerice Slobodna Dalmacija i Vjesnik, da ne govorimo što se događa s više od pedeset lokalnih medija u kojima su novinarske slobode svedene na minimum minimuma".

HND upozorava i na opetovano "zatvaranje" službenih izvora informiranja, odnosno na činjenicu da najviši predstavnici javnih vlasti, suprotno demokratskim standardima i pozitivnom zakonodavstvu, novinarima, a onda i javnosti, uskraćuju informacije presudne za njihov svakodnevni život.

"Ističemo da se uskrata informacije od javnog interesa ne može pravdati nikakvim višim interesom. Ako se takva praksa "ozakoni", možemo reći zbogom demokraciji, zakonima i slobodi medija!".

U priopćenju se podsjeća i na "sve učestalije prijetnje i napade na novinare", zbog čega HND poziva na stvaranje atmosfere snošljivosti i javnog dijaloga.

Upozoravaju i na razarajući učinak senzacionalizma, dezinformacija, ksenofobije u medijima, te na kršenja nacionalnih, vjerskih, seksualnih i inih ljudskih prava. "Osobito opasnim držimo presezanje u područje privatnog i intimnog života nemoćnih i najmlađih. Za takvo stanje nisu krivi samo novinari i vlasnici medija, već i ostali sudionici javnog života", kaže se u priopćenju HND-a.

Sve kolegice i kolege, te hrvatsku javnost, krovna novinarska udruga pozvala je da se na Svjetski dan slobode medija prisjete brojnih novinarskih žrtava.

(Hina) pp/xam yso

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije