HNS, LS i Libra potpisali koalicijski sporazum

PREDSJEDNICI HNS-a Vesna Pusić, LSa Ivo Banac i Libre Jozo Radiš potpisali su danas koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore koji bi se trebali održati u svibnju iduće godine, čime su uspješno završeni pregovori koji traju od proljetos.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić istaknula je kako koalicija predstavlja okupljanje građanskog centra ali je otvorena za pregovore o zajedničkom izlasku na izbore i s ostalim strankama bivše vladajuće koalicije.

Tri stranke zajedničkim nastupom žele biti i "protuteža podcjenjivačkom odnosu HDZ-a prema lokalnoj upravi koji se ponajviše očituje u nepoštivenju zakonskih obveza o financiranju regionalne i lokalne samouprave te nepoštivanju ugovora koje je bivša vlast potpisala sa lokalnim vlastima".

Predsjednik LS-a Ivo Banac rekao je kako koalicijski sporazum sadrži pet točaka u kojima je definirano suglasje stranaka o zajedničkom sastavljanju izbornih lista na lokalnoj razini. "Županijske organizacije trebaju započeti pregovore o listama do 9. rujna, a one će se temeljiti na rezultatima ispitivanja javnog mnijenja koje će provesti ovlaštena agencija. Stranke se obvezuju da će donijeti zajedničke programske osnove te su otvorene prema drugim strakama - SDP-u, HSS-u, HSU te regionalnim i zelenim strankama", rekao je Banac.

Predsjednik Libre Jozo Radoš rekao je kako je riječ o programskoj koaliciji budući da tri stranke dijele slična, a vrlo često i ista stajališta o razvoju lokalne samouprave. O tome svjedoči i 10-ak zajedničkih inicijativa u Hrvatkom saboru u proteklih šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"HNS, LS i Libra smtraju da je centralizirana država prošlost te da je Hrvatska zrela za snažni iskorak u lokalnu i regionalnu samoupravu, jer to znači njezino jačanje i omogućuje ravnomjerniji razvoj", kazao je Radiš.

Upitan kako to da je spreman ponovno koalirati sa strankama bivše vladajuće koalicije budući da ih je prije nazivao "političkom močvarom" Ivo Banac je rekao kako je to bila opravdana kritika koju se neće libiti ponovno upotrijebiti. Banac drži da su se u međuvremenu promijenili društveni uvjeti jer je HDZ "upao u centar", zbog čega umrtvljena politička scena treba promjene.

Na pitanje jesu li spremni na mogućnost istodobnih predsjedničkih i lokalnih izbora, predsjednica HNS-a je odgovorila kako su takve najave Branimira Glavaša "HDZ-ovo probno puštanje balona", dodavši kako je takav pristup neozbiljan jer se radi o dva načina biranja.

"To bi donekle imalo smisla kada bi se župani i gradonačenici birali direktno, kao što smo predlagali", kazala je Pusić.

Istaknula je kako će HNS prilikom predsjedničkih izbora poduprijeti Stjepana Mesića, te da o podršci nekom od predsjedničkih kandidata unutar koalicije još nije bilo razgovora.

Pusić je ponovila kako su spremni pregovarati sa SDP-om kada oni "unutar stranke raščiste pitanje Milana Bandića".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara