Hrvati napustili brčansku skupštinu

IZBORNI zakon Brčko Distrikta BiH nije donesen ni u srijedu na nastavku sedamdeset i drugog zasjedanja brčanskog parlamenta, koji je trajao oko pet sati, od kojih je četiri petine vremena potrošeno na stanke i usuglašavanja.

Na samom početku, skupštinskim zastupnicima se obratio supervizor Henry Lee Clarke, zatraživši usvajanje zakona bez zaštitnih mehanizama konstitutivnosti naroda, koje su tražili zastupnici iz reda hrvatskog naroda. On je kazao kako bi bilo nelogično da izborni zakon bude donesen jednoglasno.

"Razumljivo je da su neki zastupnici protiv ovakvog izbornog zakona", rekao je Clarke.

Pero Gudeljević, predstavnik HDZ-a i zastupnika iz reda drugih hrvatskih političkih opcija i stranaka, kazao je da hrvatski zastupnici neće glasovati za izborni zakon u kojem su odbijeni svi amandmani koje su ponudili zastupnici iz reda hrvatskih političkih opcija i stranaka.

Šest hrvatskih zastupnika potom je napustilo skupštinsku dvoranu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik skupštine Mirsad Đapo predložio je stanku, nakon koje je prekinuto zasjedanje skupštine i nastavak najavljen za petak.

U četvrtak će zasjedati komisije kako bi pokušale približiti stavove zastupnika. Na sastanke komisija bit će pozvani i zastupnici iz reda hrvatskih političkih opcija i stranaka.

Neslužbeno se doznaje kako je nakon odlaska zastupnika iz reda hrvatskog naroda ponuđeno pet stalnih mjesta kao zaštitni mehanizam konstitutivnosti, no usuglašavanja će se nastaviti.

Clarke je izborni zakon predstavio u lipnju mjesecu. Skupština ga je trebala usvojiti do početka godišnjih odmora u mjesecu kolovozu, a kao zaštitni mehanizam predloženo je nekoliko amandmana. SDP je predložio da to budu tri ili četiri zastupnika što su pored SDP-a prihvatili i zastupnici iz reda srpskog naroda. HSS je tražio da konstitutivnost bude zagarantirana s 30 posto zastupnika iz reda konstitutivnih naroda i 10 posto iz reda ostalih naroda.

Usuglašavanja su trajala više od dva mjeseca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara