Hrvatska dobila potporu za ulazak u EU

HRVATSKA je dobila punu potporu za svoju aplikaciju za punopravno članstvo u EU sa 16. susreta predsjednika Europskog parlamenta (EP) s predsjednicima parlamenata zemalja koje sudjeluju u procesu proširenja Unije, održanog u srijedu u Budimpešti.

"Očekujući mišljenje Europske komisije u proljeće, sudionici sastanka pozdravili su i dali potporu hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU, podsjećajući da ona odražava prirodnu težnju i pravo koje pripada svakoj zemlji jugoistočne Europe", navodi se u zajedničkoj izjavi usvojenoj nakon sastanka, na koji su prvi put bile pozvane i zemlje jugoistočne Europe.

U izjavi se podsjeća da su ti susreti počeli 1995. i od tada olakšali jačanje međuparlamentarnih veza između aplicirajućih zemalja i Europskog parlamenta i uvelike doprinjeli uspjehu procesa proširenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Proširenje EU 1. svibnja 2004. godine veliko je povijesno ostvarenje, ali taj datum ne znači kraj procesa proširenja nego nastavak ujedinjavanja Europe, kažu u zajedničkoj izjavi predsjednici parlamenata deset zemalja koje za 87 dana postaju članicama Unije, triju zemalja kandidata i pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja.

"Svaka se zemlja treba i dalje procjenjivati prema vlastitim zaslugama", ističe se u deklaraciji, uz izražavanje nade da će Bugarska i Rumunjska do kraja godine završiti pregovore o pristupu Uniji, kako bi do siječnja 2007. Europska unija imala 27 članica.

Na susretu u Budimpešti razgovaralo se i o predstojećim izborima za Europski parlament na kojima će prvi put sudjelovati građani 25 zemalja članica. Sudionici skupa pozvali su vlade zemalja članica EU da prije tih izbora postignu sporazum o novom ustavu Europske unije i pozvali Europsku komisiju da iznese prijedloge za novu financijsku perspektivu, odnosno da vlade zemalja članica odrede nužna proračunska sredstva kako bi se Unija mogla nositi s novim izazovima i očekivanjima.

Svi su sudionici pozdravili prijedlog predsjednika EP Pata Coxa da se prodube bilateralni i multilateralni odnosi s parlamentima zemalja jugoistočne Europe i da se pojača učinkovitost tih parlamenata kao što je to bilo učinjeno početkom 90-ih sa zemljama srednje i istočne Europe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara