Hrvatska i SCG ubrzat će proces suradnje oko nestalih osoba

HRVATSKA i Srbija i Crna Gora ubrzat će proces suradnje po pitanju nestalih osoba, a već 17. svibnja će početi ekshumacija 67 NN osoba s beogradskog groblja Lešće i gradskog groblja u Obrenovcu, najavili su u četvrtak u Beogradu pomoćnik hrvatske ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i načelnik Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić i šef Komisije na nestale osobe Savjeta ministara SCG Gvozden Gagić.

Dvodnevnim sastankom stručnih timova hrvatske Uprave za zatočene i nestale i Komisije za nestale osobe Savjeta ministara Srbije i Crne Gore, koji je u srijedu i četvrtak održan u Beogradu, nastavljena je suradnja koja je, zbog konstituiranja državne zajednice Srbija i Crna Gora, bila u prekidu gotovo godinu dana.

U razgovorima je dogovoreno i da će obje strane, kada je riječ o ekshumacijama u Hrvatskoj ili Srbiji, imati stručne timove za monitoring, rečeno je novinarima u četvrtak na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

"Rješavanje pitanja nestalih je Republici Hrvatskoj prioritetno humanitarno pitanje. Važno je to što je suradnja ponovo uspostavljena i što je dogovoreno da se započne s ekshumacijama na Lešću i u Obrenovcu, ali to ne rješava sva otvorena pitanja", naglasio je pukovnik Grujić. On je dodao da RH još uvijek od SCG traži povrat dokumentacije odnesene 1991. godine iz vukovarske bolnice, kao i popis zarobljenika na Ovčari - koji je, kako proizlazi iz upravo započetog suđenja optuženima za taj zločin u Beogradu, napravljen tih dana - ali i podatke o mogućim masovnim grobnicama koje još postoje na području RH.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o broju nestalih, po evidencijama SCG traži se oko 520 nestalih državljana SCG, čemu treba dodati još oko 2000 nestalih Srba u Hrvatskoj, o čemu je upravo u tijeku i izrada spiskova po metodologiji Međunarodnog crvenog križa, kazao je Gagić.

U Republici Hrvatskoj, kako je naglasio pukovnik Grujić, spiskovi sačinjeni po međunarodnim standardima su već gotovi te RH potražuje 1214 osoba (različitih nacionalnosti, ali većinom hrvatske) nestalih od 1991. do 1994. godine, dok izrada spiskova nestalih u akcijama "Bljesak" i "Oluja" u suradnji s Međunarodnim crvenim križem još nije u potpunosti završena, ali je zasad na spisku 813 nestalih osoba.

Ekshumacija koja 17. svibnja počinje na beogradskom groblju Lešće trebala bi ustanoviti identitet 67 NN osoba, koje su tamo pokopane od 1991. do 1995. godine, u vrijeme kad DNK metodologija identifikacije još nije bila dostupna u Srbiji, kazao je Gagić. Pukovnik Grujić je dodao da je riječ o onim nestalima iz Hrvatske koji su za vrijeme ratnih sukoba tražili liječničku pomoć u Srbiji pa su umrli, NN osobama nađenim u rijekama, nestalima koji su bili zatočeni u logorima ili u zatvorima u SCG, a dovedeni su iz istočne Slavonije te osobama koji su u transferima civilnog stanovništva bili u prihvatnim centrima u SCG.

Upitan o mogućim zahtjevima za odštetu koje bi i obitelji nestalih eventualno mogle zatražiti od Srbije i Crne Gore, o čemu u četvrtak piše hrvatski tisak, Grujić je samo odgovorio da je takva mogućnost otvorena za udruge ili za pojedince.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara