54.167.196.208 US
 

Hrvatska na sastanku UN-ove komisije za položaj žena

Piše:
utorak, 2.3.2004. 04:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

KOMISIJA Ujedinjenih naroda za položaj žena započela je u ponedjeljak u New Yorku zasjedanje posvećeno ulozi muškaraca u postizanju ravnopravnosti spolova te sudjelovanju žena u postizanju i održavanju mira.

Iduća dva tjedna predstavnici 45 država članica, među kojima i Hrvatska, na 48. zasjedanju Komisije za položaj žena Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a razgovarat će o ulozi muškaraca i dječaka u ostvarivanju ravnopravnosti spolova te ravnopravnom sudjelovanju žena u sprječavanju i rješavanju sukoba te izgradnji mira.

Hrvatsku predstavljaju veleposlanik pri UN-u Vladimir Drobnjak i načelnica odjela za ljudska prava u ministarstvu vanjskih poslova Dubravka Šimonović.

Hrvatska se prvi dan zasjedanja pridružila izjavi koju je Irska kao predsjedavajuća dala u ime Europske unije, njezinih pridruženih članica i država kandidata te zemalja procesa stabilizacije i pridruživanja.

Državni tajnik u irskom ministarstvu pravosuđa William ODea rekao je kako je uključivanje žena u sprječavanje i rješavanje sukoba pretpostavka da se sukobi riješe na pravedan način. Kazao je kako bi žene trebale sudjelovati u mirovnim pregovorima, procesu pomirbe i obnovi nakon sukoba.

ODea je naglasio kako svako diskriminatorno ponašanje muškaraca prema ženama treba mijenjati te da muškarci, kao i dječaci u mlađem razdoblju, trebaju biti partneri u izgradnji ravnopravnosti spolova.

Sudjelujući u raspravi o ulozi statistike u mjerenju napretka u provedbi zaključaka 4. svjetske konferencije o ženama održane u Pekingu prije deset godina, Drobnjak je istaknuo kako je Hrvatska 2003. donijela zakon koji obvezuje državna tijela da sve statističke podatke razvrstavaju prema spolu te im osiguraju slobodan pristup. On je također kazao kako je Hrvatska postigla napredak u prikupljanju podataka o nasilju nad ženama.

Jedan od ciljeva konferencije bio je da potakne države da ustroje vođenje podataka tako da se brojčano može izraziti napredak u ravnopravnosti spolova i promicanje i zaštita prava žena.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije