Hrvatska razvija gospodarsku diplomaciju

MINISTARSTVO vanjskih poslova, Ministarstvo gospodarstva i vladina Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) potpisali su u ponedjeljak u Zagrebu sporazum o suradnji u cilju unapređenja hrvatske gospodarske diplomacije, odnosno o potpori hrvatskom izvozu i promicanju stranih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo.

Okvirni sporazum o suradnji na poticanju izvoza i ulaganja potpisali su ministar vanjskih poslova Tonino Picula, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i privremeni ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) Marko Zdravko Žubrinić.

Sporazum je, prema riječima ministra Picule, "dio ukupnih napora ... da se Hrvatsku u što kraćem vremenskom periodu opremi za promoviranje vlastitih gospodarskih interesa u inozemstvu".

Hrvatski vanjskopolitički interes "bio je i ostao pristupanje Europskoj uniji, ... no u današnjem globaliziranom svijetu moramo razvijati i svoj nastup na globalnoj razini, a ne samo u europskim okvirima", rekao je Picula.

Picula je naglasio da će Okvirnim sporazumom hrvatski model gospodarske diplomacije u svim najvažnijim elementima biti istovjetan rješenjima koja već niz godina uspješno primjenjuju Češka, Mađarska, Austrija, Švicarska, Belgija i druge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavljanju Hrvatske inozemstvu kao ne samo političkog, već i gospodarskog partnera pridonijet će i novoosnovana Uprava za gospodarsku diplomaciju pri Ministarstvu vanjskih poslova, napomenuo je tom prigodom Picula.

Predstavljajući svoju agenciju, privremeni ravnatelj APIU-a Marko Zdravko Žubrinić istaknuo je kako je riječ o prvoj agenciji u Hrvatskoj koja objedinjuje izvoz i ulaganja kao osnovne preduvjete gospodarskog razvoja zemlje.

Agencija će pružati usluge savjetovanja, promicanja, koordiniranja i educiranja u pitanjima vezanima uz ulaganja i izvoz i to otvaranjem ureda u zemlji i inozemstvu, osobito u zemljama s kojima Hrvatska ima najveću trgovinsku razmjenu, kao što su Njemačka, Italija, Austrija i Rusija, te suradnjom s gospodarskim savjetnicima hrvatskih diplomatsko-konzularnih misija.

Prema riječima ministra Jurčića, agencija bi u roku dvije godine, nakon snimanja strukture hrvatskog gospodarstva i pojedinih tržišta, trebala omogućiti definiranje strategija i politika hrvatskog nastupa prema pojedinim zemljama i tržištima te definiranje uloge države.

Kao jedan od konkretnih oblika gospodarske diplomacije, ministar Picula najavio je prezentaciju hrvatskoga gospodarstva u Bruxellesu koncem listopada, kao i 2. seminar za gospodarske savjetnike hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava koji će se idući tjedan održati u Zagrebu i Koprivnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara