54.81.71.187 US
 

hrvatska: u sustavu obrane 16 posto žena

Piše:
nedjelja, 21.9.2003. 09:11
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

U sastavu Ministarstva obrane i hrvatskih Oružanih snaga ukupno su 5224 žene, što je 16 posto, no među 41 višom časnicom nijedna nije general, jedna ima čin brigadira, 15 je pukovnica i 25 bojnica.

U statusu djelatne vojne osobe ih je 1676 ili 6,91 posto, podatci su Personalne uprave Ministarstva obrane koja iznosi i podatak da je u sustavu obrane ukupno 32.717 zaposlenih.

Po strukturi djelatnih vojnih mjesta prije preustroja MORH-a i OS RH pet je časnica bilo na ustrojbenom mjestu generala, no sada tu dužnost ne obavlja ni jedna od njih.

Od časničkih žene najčešće imaju čin natporučnika, njih 174, a od dočasničkih najviše je narednica, 414.

Od šest visokih dužnosti u MORH-u četiri obavljaju muškarci, a dvije žene - ministrica Željka Antunović i pomoćnica joj Jelena Grčić-Polić.

Sada je nižih časnica 466, dočasnica 874 i s činom vojnika 335. U MORH-u radi 1737 žena od kojih 1526 u statusu službenica i namještenica. Ostale su u Oružanim snagama gdje ih je 2023 u statusu službenika i namještenika što je 41,9 posto ukupna broja vojnih službenika i namještenika u sustavu obrane.

U rujanskom broju "Hrvatski vojnik", službeno glasilo MORH-a, iznosi podatak da je stroge uvjete za školovanje na uglednim stranim vojnim akademijama prošlo deset žena od ukupno 40 polaznika.

Pet je polaznica iz Hrvatske već steklo diplome vojnih učilišta u SAD-u, poput West Pointa, Air forcea ili Naval academy.

"Hrvatski vojnik" prenosi i rezultate istraživanja 1997. među časnicima i dočasnicima Oružanih snaga, po kojem je više od pedeset posto ispitanika imalo pozitivno mišljenje o kolegicama u Hrvatskoj vojsci. Većina ih misli da su žene manje sklone nepotrebnim rizicima, da rjeđe glume hrabrost i krše stegovne propise. To se podudara i s podatcima u istraživanjima u američkoj vojsci, koja pokazuju da žene znatno rjeđe samovoljno napuštaju postrojbu, rjeđe piju alkohol i krše stegovne propise.

Po istraživanjima u HV-u časnici, iako poznaju i žene koje su bile na prvim crtama bojišnice, smatraju da žene trebaju biti najzastupljenije u stručnim, logističkim, administrativnim i sanitetskim dužnostima.

Što se činova tiče, veći dio ispitanika izravno je ili neizravno izrekao mišljenje da su žene u odnosu na muške kolege zakinute u dodjeli činova, odličja i promaknućima. Uz ostalo smatraju da uvjeti boravka, osobito higijenski, u Oružanim snagama nisu prilagođeni ženama. Zaprekom su naveli i tehnička svojstva oružja neprilagođena ženama, kao i ženama neprikladni psihofizički zahtjevi izobrazbe.

U Domovinskom ratu u postrojbama Zbora narodne garde, Hrvatske vojske i MUP-a sudjelovalo je 4,5 posto žena. Najviše ih je bilo u Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva te u službama MORH-a i OS RH, navodi se u članku rujanskog broja "Hrvatskog vojnika".

(Hina) aš sšh

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije