54.159.85.193 US
 

Hrvatska za zaštitu Mediterana kroz širenje nacionalnih jurisdikcija i suradnje

Piše:
ponedjeljak, 22.9.2003. 18:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKO izaslanstvo, koje u Bruxellesu sudjeluje na pripremnom sastanku za konferenciju o ribarstvu u Sredozemlju, u ponedjeljak se založilo za "zaštitu Mediterana kroz širenje nacionalnih jurisdikcija i koordinaciju i suradnju obalnih država".

"Najbolji način zaštite Mediterana je kombinacija između širenja nacionalnih jurisdikcija i nakon toga koordinacija među obalnim državama, harmonizacija odgovarajućih pravnih pravila i suradnja u njihovoj primjeni", izjavio je voditelj hrvatskog izaslanstva, zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

Na sastanku predstavnika 24 sredozemne zemlje i Europske komisije u ponedjeljak se razgovaralo o ministarskoj deklaraciji koja će biti usvojena 25. i 26. studenog u Veneciji.

Hrvatsko izaslanstvo se u raspravi založilo da se u tekstu deklaracije naglasi važnost proširenja nacionalne jurisdikcije i suradnje glede zaštite ribljeg fonda i ekološke zaštite.

Zamjenik ministar Šimonović u svom je govoru upozorio da dramatično osiromašenje ribljeg fonda u Jadranu i opasnost od ekoloških incidenata traže veću hitnost u poduzimanju mjera, nego na ostalom Mediteranu.

Znanstvena istraživanja pokazuju da je u Jadranu tri puta manje ribe nego prije 50 godina, rekao je Šimonović. Incident poput onoga s tankerom Prestige u Jadranu bi znači dugotrajnu ekološku katastrofu jer se njegova vodena masa izmjeni tek svakih 120 godina, dodao je.

Kada je u pitanju Mediteran, moramo se kretati brzo, dok bi glede Jadrana trebalo trčati, rekao je Šimonović.

Hrvatska, pored spremnosti da na nacionalnom planu poduzme mjere za zaštitu Mediterana, u cijelosti podržava i multilateralne aktivnosti na tom planu, rekao je voditelj hrvatskog izaslanstva. U tom je kontekstu izrazio podršku RH za jačanje uloge Opće ribarske komisije za Sredozemlje (GFCM) kao osnovu za upravljanje ribarstvom. Europska komisija predlaže da GFCM, u čijem se okviru održava konferencija u Veneciji, preraste iz multilateralnog foruma u regionalnu ribarsku organizaciju.

Šimonović se na marginama sastanka susreo s izaslanstvima Tunisa, Španjolske i Italije, a razgovarao je i s direktorom Uprave za ribarstvo EK Cezareom de Benom.

Naša stajališta u zaštiti Mediterana, posebno Jadrana, vezana uz širenje jurisdikcije i usklađivanje mjera, u velikoj se mjeri poklapaju s vizijom Komisije, rekao je Šimonović.

"Međutim, Hrvatska se upozorava na oprez glede poduzimanja konkretnih mjera, posebno da ne poduzima nikakve mjere prije konferencije u Veneciji", rekao je. On je dodao da će se na sljedećem sastanku u Bruxellesu razgovarati o dijelu deklaracije koja se odnosi na zaštićene ribolovne zone (FPZ).

EK u nacrtu Deklaracije "ohrabruje uspostavu FPZ u Mediteranu kroz međunarodnu suradnju i u kontekstu GFCM-a, usprkost problemima susjednih zemalja". Također se napominje da se tim pristup "ne potkopava suvereno pravo obalnih država da uspostave isključivi gospodarski pojas".

U utorak će se održati neformalni sastanak voditelja izaslanstava jadranskih zemalja na kojem će biti riječi i o namjeri Hrvatske da proširi jurisdikciju na Jadranu.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije