54.80.97.221 US
 

Hrvatske šume opovrgavaju tvrdnje da sijeku šume koje bi trebale biti vraćene Katoličkoj crkvi

Piše:
srijeda, 31.3.2004. 15:28
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKE šume opovrgle su danas tvrdnje da intenzivno sijeku šume koje bi trebale biti vraćene Katoličkoj crkvi.

U posljednje vrijeme u više je javnih glasila iznesena netočna tvrdnja da Hrvatske šume d.o.o. namjerno sijeku u šumama koje bi trebale biti vraćene nekadašnjim vlasnicima, navode u priopćenju Hrvatske šume.

Dodaju da su svi radovi u šumama podložni inspekcijskom nadzoru, te da se njihova opravdanost vrlo lako može utvrditi uvidom u šumskogospodarske osnove. U slučaju da nisu posjekle ono što osnova predviđa, Hrvatske šume bi bile u prekršaju, prema Zakonu o šumama, navodi se u priopćenju.

Pojašnjavaju da su Hrvatske šume trgovačko društvo u vlasništvu RH, osnovane radi gospodarenja šumama i šumskim zemljištem u državnom vlasništvu (oko 80 posto svih šuma i šumskog zemljišta u RH).

Dužne su izraditi šumskogospodarske osnove za sve šume kojima gospodare, a te se osnove donose na deset godina i odobrava ih Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Prilikom redovitih radova u kojima sječa zauzima tek manji dio, budući da se veći odnosi na uzgoj, njegu i zaštitu šuma, Hrvatske šume dužne su se tih osnova pridržavati. Inspekcija utvrđuje radi li se u skladu sa zakonskim propisima i šumskogospodarskim osnovama.

Stoga tvrdnje da Hrvatske šume d.o.o. namjerno sjeku u šumama koje bi trebale biti vraćene nekadašnjim vlasnicima nisu istinite, navode u današnjem priopćenju Hrvatske šume.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije