54.162.163.181 US
 

HRVATSKI CRVENI KRIŽ: 125. GODINA U SLUŽBI HUMANOSTI

Piše:
nedjelja, 19.10.2003. 10:23
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Hrvatski sabor pokrovitelj je obilježavanja 125. godišnjice djelovanja Hrvatskog Crvenog križa (HCK), humanitarne organizacije čiji začeci sežu od 1878. kada su osnovana prva dobrotvorna društva u Zadru, Zagrebu i Dubrovniku.

HCK ove godine obilježava i 50. godišnjicu jedne od svojih najvažnijih djelatnosti - dobrovoljnog davanja krvi, kao i 10. obljetnicu HCK-a kao samostalnog nacionalnog društva, izjavio je Hini predsjednik HCK-a Jadranko Crnić uoči svečane sjednice skupštine koja će se u srijedu održati u velikoj vijećnici Sabora.

"HCK je velika obitelj plemenitih ljudi koja danas broji više od 400.000 članova, a jedini motiv koji ih vodi jest ljubav prema čovjeku", kaže Crnić.

Organizirani humanitarni rad, koji se smatra počecima Crvenog križa na području Hrvatske, započeo je daleke 1878., u vrijeme ratnih događanja tijekom austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine.

Kako sanitetske službe u hrvatskim krajevima nisu bile sposobne same zbrinuti veliki broj ranjenika, na poziv Visoke kraljevske zemaljske vlade u većim se gradovima osnivaju humanitarni odbori.

Prvo je osnovan zagrebački "Odbor za potporu ranjenih i bolesnih vojnikah", na čelu s groficom Aleksandrom Kulmer, koji je prvi u svojem pečatu koristio znak Crvenog križa.

U Zadru je osnovana "Pripomoćna gospojinska zadruga Crvenog krsta", koja ubrzo pristupa austrijskom Crvenom križu. Zajedno s podružnicama u Dubrovniku, Makarskoj i Šibeniku ona 1885. broji 228 članova.

Djelatnost društava Crvenog križa u Hrvatskoj tijekom dugog niza godina temeljila se na karitativnom radu u pružanju individualne i masovne pomoći, bilježi u monografiji izdanoj u povodu 125. godišnjice HCK-a autor Zdravko Židovec.

U ratu je pomoć pružana ranjenicima i civilima, a u mirnodopskim vremenima rad se odvijao kroz pomoć siromašnima ili prilikom prirodnih nepogoda i nesreća.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tako je oblasni odbor Crvenog križa, koji je između Prvog i Drugog svjetskog rata djelovao u sklopu Crvenog križa Kraljevine Jugoslavije, pružio pomoć stradalima u poplavama 1927. u Slavoniji, krajevima stradalima u suši 1928., te selima u okolici Valpova i Darde opustošenima u ciklonu 1932.

Društvo Crvenog križa Hrvatske je u poslijeratnoj Jugoslaviji provodilo kampanju povećanja članstva i širilo djelatnost putem niza javnozdravstvenih akcija, razvijanja dobrovoljnog davanja krvi, službe traženja i drugih djelatnosti.

Ipak, najvažniju ulogu Crveni je križ imao u ratnim vremenima.

U monografiji se spominje da su aktivisti Društva HCK NDH 1942., na čelu s glavnom sestrom Dragicom Habazin, spasili više tisuća djece iz ustaških logora. Također su na zagrebački Glavni kolodvor donosili hranu, novac i cigarete deportiranim ljudima, te im pomagali da se barem nakratko sretnu sa svojim najbližima.

Tijekom Domovinskog rata, koji je bio najveći ispit djelotvornosti HCK-a, pomoć je primilo 600.000 ljudi, mahom prognanika i izbjeglica.

Podijeljeno je više od 332 tone hrane i 116 tona ostale robe, a od 1991. do 1995. HCK je prikupio milijun doza krvi za potrebe zdravstvene službe.

Odaslao je i primio milijun i pol poruka razdvojenih obitelji, a na crtama razgraničenja organizirao susrete 30.000 članova tih obitelji. Ujedno je pomogao u oslobađanju i prihvatu više od 7.000 ranih zarobljenika i interniranih civila.

Po prvi puta u svojoj povijesti, HCK je u listopadu 1993. priznat kao samostalno nacionalno društvo te postao ravnopravni član Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije