Hrvatski dužnosnici tragaju za dokumentacijom koju je zatražio Haški tribunal

MINISTRICA pravosuđa Federacije BiH Borjana Krišto u srijedu je izjavila kako su pojačane aktivnosti na pronalaženju dokumenata koje je nedavno od hrvatskih struktura u BiH zatražio Međunarodni sud za ratne zločine iz Haaga.

Potkraj srpnja ove godine glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte je pismom zatražila dostavljanje dokumentacije, odnosno zapisnika sa sjednica HDZ BiH, Hrvatske zajednice Herceg Bosna i Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne u razdoblju od travnja 1991. do kraja prosinca 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Del Ponte je dostavljanje te dokumentacije zatražila najkasnije do 30. rujna ove godine, a prema medijskim informacijama u protivnom je zaprijetila smjenama istaknutih hrvatskih dužnosnika u tijelima vlasti BiH kao što je nedavno smijenjeno 59 dužnosnika u Republici Srpskoj zbog nesuradnje s Haškim tribunalom i pomaganja u skrivanju optuženika za ratne zločine Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Početkom rujna izvijestit ćemo Carlu del Ponte o aktivnostima koje smo poduzeli tražeći dokumente čije dostavljanje ona zahtijeva", rekla je ministrica Borjana Krišto u srijedu za Radio Herceg Bosne.

Čelnici hrvatskog naroda u tijelima vlasti BiH i Federacije BiH sastali su se u Sarajevu u utorak kako bi razmotrili plan pronalaženja dokumenata koje traži Haški tribunal. Prema ranijim novinskim napisima dio dokumentacije koju traži Haški tribunal nalazi se u Zagrebu gdje se nalazila i dokumentacija koja je pomogla smanjenju kazne Tihomira Blaškića sa 45 na devet godina zatvora nakon čega je on nedavno pušten na slobodu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara