Hrvatski Sabor donio Zakon o pošti

Hrvatski Sabor donio Zakon o pošti

HRVATSKI sabor započeo je današnje zasjedanje u posljednjem tjednu svog rada, pred raspisivanje parlamentarnih izbora glasovanjem o 36 raspravljenih zakona, a među prvima je donesen Zakon o pošti.

Zakonom o pošti ograničava se monopol Hrvatske pošte u pružanju poštanskih usluga na pošiljke čija masa ne prelazi 100 grama.

Sabor je zaključkom obvezao Vladu da u roku 60 dana uputi u saborsku proceduru prijedlog zakona kojim bi se uredli odnosi kurirskih usluga.

Sabor je odlučio da će u mirovnu misiju UN-a u Liberiju uputiti tri pripadnika Hrvatskih oružanih snaga na godinu dana.

Izmijenjen Ovršni zakon

Izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, koje je danas izglasovao Hrvatski sabor, ovršni će postupak, osim sudova, provoditi i javni bilježnici.
Te izmjene ograničit će pravo na izjavljivanje žalbe i na traženje odgode ovrhe na najnužniju mjeru, s tim da će se odgoda, kad to ovrhovoditelj zatraži, uvjetovati davanjem jamčevine.

Izmjene Ovršnog zakona trebale bi spriječiti zlouporabe procesnih prava, a osobito one kojima je svrha odugovlačenje postupka.

U posljednjem tjednu prije raspuštanja Sabor je donio Zakon o nadzoru državne granice koji slijedeći schengenske standarde podrazumijeva da državnu granicu na svaki kilometar nadzire jedan policajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takvi se standardi trebaju uspostaviti do 2008., a u što će se uložiti tri milijarde kuna i zaposliti oko pet tisuća policajaca.

Sabor je prihvatio izvješće o radu Vlade na Upitniku Europske komisije - temeljem njih Komisija će u proljeće iduće godine dati ocjenu o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU.

Sabor je danas izglasovao i niz zakona iz europskog paketa, među njima i zakone o patentima, o industrijskom dizajnu, o žigu itd, kao i zakone kojima se potvrđuju međunarodni ugovori.

Prihvaćeno je izvješće Državne revizije o obavljenim revizijama pretvorbe i privatizacije od studenog 2002. do svibnja 2003.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara