54.92.173.9 US
 

Hrvatski sabor: Izvješće povjerenstva za Čačića i Tomčića Državnom odvjetništvu

Piše:
petak, 10.2.2006. 15:56
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI sabor odlučio je danas da će se Državnom odvjetništvu proslijediti sva dokumentacija koju je prikupilo Povjerenstvo koje je istraživalo jesu li Zlatko Tomčić i Radimir Čačić bili u sukobu interesa dok su bili predsjednik Hrvatskog sabora i ministar.

Saborska većina prihvatila je izvješće istražnog Povjerenstva koje je utvrdilo da Tomčić nije, a Čačić jest bio u sukobu interesa, tj. pogodovao tvrtkama svoje Coning grupe u dobivanju poslova s državom.

Sabor je donio Zakon o prodaji stanova namijenjenih nadstojnicima stambene zgrade koji bi trebao riješiti sudbinu oko tisuću obitelji koje koriste tzv. zajedničke prostorije u zgradama.

Po tom zakonu vlasnici takvih stanova, koji su ih kupili u trenutku gradnje zgrade, imat će pravo na tržišnu naknadu svoga dijela, dok će njihovi korisnici (nadstojnici) po povoljnoj cijeni moći kupiti stanove i dobiti status zaštićenih najmoprimaca.

Nadstojnici će biti suvlasnici zajedničkih prostorija koje su svojim novcem uredili i za njih će dobivati prihode.

Vladinu Strategiju reforme pravosuđa koja predviđa niz mjera za moderno, učinkovito i neovisno sudstvo, Sabor je primio na znanje.

Potporu zastupnika dobilo je Izvješće o spremnosti obrambenog sustava i stanju u Oružanim snagama, u kojemu stoji da je Hrvatska vojska, unatoč svim poteškoćama zbog zastarjelosti opreme, sposobna ispuniti temeljnu zadaću - zaštititi suverenitet države.

Nije, međutim, prošao prijedlog HSP-a da se Vladu obveže na izradu niza strategija obrane i nacionalne sigurnosti, a podršku je dobio HNS-ov prijedlog da Vlada Saboru do konca lipnja predloži dugoročan plan razvoja Oružanih snaga.

Sabor je prihvatio i niz revizijskih izvješća - od onoga o poduzetim aktivnostima na otklanjanju nepravilnosti po nalazima Državnog ureda za reviziju za 2003., do obavljenih revizija za 2003. i 2004.

Donijet je Zakon o Hrvatskoj komori inženjera šumarstva i drvne tehnologije, a u drugo čitanje upućene su izmjene Zakona o izboru članova lokalnih predstavničkih tijela, te izmjene Zakona o izvlaštenju.

Sabor se suglasio sa zahtjevom Zlatka Tomčića (HSS) da mu se mandat stavi u mirovanje, te da na mjesto nove ministrice pravosuđa Ane Lovrin sjedne HDZ-ovac Rade Ivas.

Oprezno s ključićem, poručio je Ivasu u šali predsjednik Sabora Vladimir Šeks, neizravno ga time podsjetivši da je svojedobno glasovao umjesto Ive Lončara (NZ) i Ivana Čehoka (HSLS) što je priznao tek naknadno.

Sabor će 18. sjednicu nastaviti u srijedu.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije