54.156.37.174 US
 

Hrvatski sabor o prijedlozima SDP-a i HSLS-a o osnivanju alimentacijskog fonda

Piše:
četvrtak, 1.7.2004. 11:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKI sabor danas je 7. sjednicu nastavio objedinjenom raspravom o osnivanju državnog fonda za privremeno uzdržavanje djece, tzv. alimentacijskog fonda, koji su kroz zakonske prijedloge odvojeno predložili SDP i HSLS.

Osnivanjem tog fonda predlagatelji žele riješiti pitanje neplaćanja uzdržavanja djece rastavljenih roditelja te izvanbračne djece.

Po prijedlozima SDP-a i HSLS-a, država bi preko posebnog fonda isplaćivala alimentacijsku naknadu za neuzdržavanu djecu, a fond bi imao pravo potraživati novac od nesavjesnih roditelja, pa i putem ovrhe, ne samo obustavom plaća.

Takve bi se naknade isplaćivale sve dok se ne uspostavi redovito isplaćivanje alimentacije, kada bi se isplaćena sredstva uz kamatu vraćala u fond kada ih država utjera od neodgovornih roditelja.

Po prijedlogu Đurđe Adlešić (HSLS), država bi za početno funkcioniranje fonda iz proračuna osigurala 195 milijuna kuna, a po SDP-ovu prijedlogu 150 milijuna.

Predlagatelji su iznijeli podatke da više od dvije trećine djece redovito ne prima alimentaciju, a da se više od 80 posto alimentacija utjeruje sudskim putem.

Đurđa Adlešić je kazala da gotovo 50 posto samohranih roditelja, uglavnom majki, uopće ne prima alimentaciju, da je, ako se i utjera, često vrlo niska i uglavnom pokriva tek 20 posto troškova djeteta.

Pozvala je zastupnike da podrže jedan od predloženih zakona kako bi fond od jeseni mogao početi funkcionirati od jeseni.

"Ako je bilo novca za naš paušal, ako ima novca za prava umirovljenika, onda mora biti i za djecu", kazala je Adlešić.

Iznoseći prijedlog SDP-a, Milanka Opačić upozorila je na trend povećanja jednoroditeljskih obitelji s djecom. Navela je da ih je 70-ih godina bilo oko 130 tisuća, 2001. skoro 190 tisuća, odnosno 26 posto obitelji.

Upozorila je da tek oko 31 posto samohranih roditelja redovito prima alimentaciju, a da ih 43 posto uopće ne prima.

Usprotivila se obrazloženju Vlade, koja ne podržava ni jedan od prijedloga, da su predloženi zakoni u suprotnosti sa zakonima koji reguliraju zaštitu bankovnih i drugih podataka.

Istaknula je da fond mora imati mogućnost pristupa svim potrebnim podacima koji mogu ukazivati na prihode i imovinsko stanje roditelja, jer, kaže, brojni roditelji namjerno prikrivaju svoje imovinsko stanje kako bi izbjegli plaćanje alimentacije.

SDP-ova zastupnica upozorila je i da će 12-postotno povećanje odvjetničke tarife dodatno onemogućiti sudsko utjerivanje alimentacije, jer samohrani roditelji to više neće moći platiti.

O predloženim zakonima raspravljaju zastupnički klubovi.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije